Cursul „Cinci scriitori români în 15 lecții”: Nichita Stănescu
Și înscrieri la noul meu curs online „Istoria poeziei românești în 15 lecții. De la Eminescu la Dan Sociu” (25 martie — 1 iulie 2023)
Stimate cititoare, stimați cititori,
Iată Cursul 13, primul despre Nichita Stănescu — 1 oră și 58 de minute de curs academic online (Nichita Stănescu/ cursul 1 din 3):
Nichita Stănescu și „culoarul” evazionismului liric în literatura română din regimul trecut. Clasificarea făcută scriitorilor de Ion Simuț: autori propagandiști, opozanți, rezistenți. Formula „rezistenței prin cultură”
Poetul evazionist și prozatorul realist: în contrast cu Marin Preda care scrie romane contextualizate, radiografiind „obsedantul deceniu”, Nichita Stănescu reușește să scrie și să publice o lirică de-contextualizată, făcând caducă rețeta realismului socialist.
Nichita Stănescu — prototipul unui personaj ficțional din Căderea în lume, romanul lui Constantin Țoiu publicat după moartea poetului. Scena cu poetul Veștemeanu. Analiză pe text.
Lirica lui Nichita Stănescu devine una anistorică și atemporală, după ce la debut poetul scrisese poeme (pro)comuniste, dar tot într-un mod neconvențional, de nonconformism artistic. După volumul Sensul iubirii, Nichita Stănescu va fi văzut în scurt timp ca liderul generației 60 de poeți.
După Revoluție, scriitorii și-au pierdut centralitatea simbolică și recunoașterea publică; în schimb, la Marin Preda și Nichita Stănescu prestigiul și „aura” au rămas intacte.
Aici vă puteți abona la contul meu de pe platforma Patreon:
https://www.patreon.com/danielcristeaenache
Abonamentele Dvs. includ accesul pe platforma Patreon la următoarele cursuri și audierea live, în fiecare sâmbătă, a cursului din săptămâna respectivă pe Google Meet:
I. 15 cursuri din „Istoria literaturii române în 15 lecții”, deja disponibile pe platforma Patreon
II. 15 cursuri din „Cinci scriitori români în 15 lecții” (Tudor Arghezi, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Marin Preda, Nichita Stănescu), deja disponibile pe platforma Patreon
III. Noul curs online „Istoria poeziei românești în 15 lecții. De la Eminescu la Dan Sociu”, în intervalul 25 martie — 1 iulie 2023
Vom înțelege mai bine poezia românească dacă îi cunoaștem istoria; și vom înțelege, totodată, că „replica” „asta nu e poezie” este ea însăși parte a istoriei poeziei, fiind rostită aproape de fiecare dată când a apărut un artist original.
La finalul cursului, nu ne va mai „speria” niciun text poetic, fiindcă vom deține instrumentele și „senzorii” necesari pentru a analiza poemele, a le interpreta, a le înțelege și a le gusta.
De pe 25 martie, în fiecare sâmbătă — cursul meu nou „Istoria poeziei românești în 15 lecții. De la Eminescu la Dan Sociu”
Cine nu poate audia cursurile live sâmbăta de la ora 11 le poate asculta oricând pe platforma Patreon (pe măsură ce le țin), aici:
https://www.patreon.com/danielcristeaenache
Reduceri categoriale:
Pentru abonarea pe 1 an este o reducere de 15% la orice tip de abonament, indiferent de țara în care se află abonata / abonatul
Elevii, studenții, masteranzii și pensionarii beneficiază de abonament cu reducere, indiferent de țara în care se află abonata / abonatul
Cei din Republica Moldova beneficiază de abonamente speciale, cu reducere, pentru Republica Moldova
Prin abonamentul la contul meu de Patreon, aveți acces oricând la întregul meu conținut: Texte | Newsletter Cultural | Cursuri academice online © Daniel Cristea-Enache. 1% din venituri sunt destinate proiectelor de conservare și salvare a mediului:
Dacă sunteți deja abonate / abonați la contul meu de Patreon, puteți audia încă de acum toate cursurile mele academice online, aici:
Dacă v-a plăcut Cursuri © Daniel Cristea-Enache/ Duminică, 19 martie 2023, îl puteți distribui prin butonul de mai jos. Vă mulțumesc pentru că faceți parte din comunitatea celor peste 12.000 de cititoare și cititori ai mei! Duminică frumoasă tuturor! 📖