Stimate cititoare, stimați cititori,
Vă invit să citiți Newsletter © Cultură pentru Toți [Vineri, 4 octombrie 2024]
1. Pe LiterNet, despre premiera în cinematografele din România a filmului Anul Nou care n-a fost regizat de Bogdan Mureșanu, cu 4 premii la Festivalul Internațional de Film de la Veneția
https://agenda.liternet.ro/cronici/anulnoucarenafost.html
Cronici de Mihai Brezeanu, Bogdan Burileanu, Iulia Vucmanovici
Interviuri cu Ioana Flora, Andrei Miercure și regizorul filmului, Bogdan Mureșanu
Scenariul scurtmetrajului Cadoul de Crăciun, „sâmburele” din care s-a dezvoltat acest film: https://editura.liternet.ro/carte/394/Bogdan-Muresanu/Cadoul-de-Craciun.html
Iată un fragment din cronica lui Bogdan Burileanu, care poate fi citită integral pe LiterNet, aici: https://cutt.ly/YeI4uikM
„Marea calitate a demersului filmic asumat de Bogdan Mureșanu este că se adresează unui public de ținută morală și intelectuală - cel care gândește critic și este interesat de adevăr, punând (în cazul de față) preț pe resorturile profunde care au declanșat istoria din 1989. I se oferă, pentru asta, patru istorioare autentice, apte să-l intereseze, să-l pună pe gânduri, să-i releve complexitatea unor situații, dincolo de anecdotica lor inițială. Pentru toți cei care au trăit matur și lucid momentul reprezentat de sfârșitul lui decembrie 1989, ceea ce descoperă pe ecran poate însemna nu doar încă o mărturie, ci chiar un veritabil catharsys.”
Iată și un fragment din interviul realizat de Anca Macoviciuc cu Bogdan Mureșanu, regizorul filmului:
A.M.: Un film ce vorbește despre momente de dinainte de 1989 este deseori pre-catalogat, în special în social media, unde mulți încep cu "de ce ne trebuie un film despre..." și continuă cu comentarii despre ce-a fost sau n-a fost.
Ce înseamnă pentru tine subiectul și poveștile din film, în ce manieră le-ai abordat și care sunt cele mai importante lucruri pe care crezi / speri că le va descoperi publicul, din această perspectivă, spre deosebire de alte titluri?
B.M.: Este un film despre destine mărunte aflate într-un moment de cotitură istorică. Este un film în care se petrec multe lucruri și care îți solicită atenția ca spectator.
Nu l-aș cataloga ca un film despre comunism, ci mai cu seamă ca un film despre paranoia, absurdul unei societăți în plină destrămare și speranță. Totul în cheia unei comedii de umor negru.
Sunt foarte curios cum va reacționa publicul la acest joc pe care i l-am propus. Un film cu subiect românesc, dar tratat într-o manieră neobișnuită. Temele filmului sunt, însă, universale, de aceea nu mă tem că va fi văzut altfel decât l-am gândit.
Întregul interviu poate fi citit pe LiterNet, aici: https://cutt.ly/XeI4rd4V
2. La Iași, Întâlnirile revistei Poezia, ediția a II-a
Vineri, 4 octombrie 2024, va avea loc cea de-a II-a ediție a manifestării Întâlnirile revistei Poezia.
Acțiunea va debuta la ora 16 cu colocviul Poezia și împărăția nemăsurată a spiritului.
De la ora 17.00, la Galeria Absida (str. Gr. Ureche 7, parter) va avea loc un recital de poezie al invitaților:
Liviu Apetroaie, Vasile Burlui, Cristina Chiprian, Adi Cristi, Ștefania Hănescu, Corina Matei Gherman, Constantin Guzgă, Marcel Miron, Indira Spătaru, Valentin Talpalaru.
După recitalul de poezie, de la ora 18, va avea loc vernisajul expoziției de artă plastică Poezie și Miracol și prezentarea numărului de toamnă al revistei „Poezia”. Curatorul expoziției este artistul Ciprian Romaniuc.
Expun artiștii:
Constantin Tofan, Ana Irina Iorga, Silvia Anton, Marinela Boicu, Otilia Chiriac, Mihaela Crăciun, Codruț Marian Duduman, Lily Popa, Carmen Voisei, Alexandru Olaru, Miruna Hașegan, Florența Ionescu, Dănuț Aconstantinesei, Maria Luiza Țuculeanu, Daniela Isache, Elena Câmpian, Otilia Eva, Chidon Frunză Dănuț Adrian Iași, Gabriel Tănase, Mădălina Dorofte, Lucian Țicău, Ramona-Diana Costin, Ciprian Romaniuc, Romeo Ionescu, Tania Gonzales, Georgeta Gheorghiu, Irina Iosip, Paula Grigoriu, Cristina Ghiciuc, Daniela Stan, Elena Nourescu Gavril, Viorel Vasiliu, Mariana Saraiman, Maria Mănucă, Elena Ciobănașu, Ofelia Huțul, Liviu Șoptelea, Gheorghe Pintilie.
„Poezia ne dă șansa de a asista și participa la nașterea miracolului, miracol prin care avem acces la emoție ca deschidere întru cunoaștere”, subliniază Cassian Maria Spiridon, președintele Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România.
Despre Poezie și Miracol vor vorbi criticul de artă Maria Bilașevschi și Cassian Maria Spiridon.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași și Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași.
3. TNB organizează un Atelier de scriere dramatică
Teatrul Național „I.L. Caragiale” organizează, în perioada 4 noiembrie 2024 - 28 aprilie 2025, un Atelier de scriere dramatică coordonat de Mimi Brănescu.
Atelierul este deschis tuturor celor interesați.
Înscrierile se vor face la adresa de e-mail andrei.marinescu@tnb.ro până în data de 20 octombrie 2024.
Solicitarea de înscriere trebuie să conțină:
- un CV succint
- datele de contact
- un text creație proprie, de maximum 3 pagini, cu o scenă pentru 2-3 personaje sau un monolog
Desfășurarea Atelierului va presupune câte o întâlnire săptămânală. Vor fi selectați maximum 10 participanți, care vor fi anunțați ulterior pe e-mail.
Participarea la Atelier este gratuită.
Foto: Florin Ghioca
4. RECOMANDARE de carte românească
https://nemira.ro/fetita-striga-n-pahar-nora-iuga
Fetița strigă-n pahar e un carusel amețitor de referințe și asocieri, stiluri și formate poetice, agregări și dezagregări semantice, sub semnul iradiant al unui vers cu care se deschide poemul rujul acela: „beat de fericirea de a trăi”. Între bucuria de a trăi și libertatea de a scrie poezie există o relație vizibilă, cele două sfere (existențială și literară) alimentându-se și potențându-se reciproc.
Daniel Cristea-Enache, în „Convorbiri literare”, nr. 8, august 2024
Foto: DocuArt
5. MAPAMOND. O seară cu Eric-Emmanuel Schmitt
Luni 28 octombrie, de la ora 18:00, renumitul autor francez și membru al Academiei Goncourt Eric-Emmanuel Schmitt va prezenta Paradise Lost, ultimul său roman, la New York, Albertine Books, 975 5th Avenue. Evenimentul este organizat de Villa Albertine și Europa. Detalii, aici: https://www.albertine.com/events/paradise-lose-an-evening-with-eric-emmanuel-schmitt/
„Paradise Lost este prima etapă a proiectului monumental de a repovesti istoria umanității; și rezultatul unei perioade de peste 30 de ani de cercetare.
Este primul roman dintr-o serie, într-o formulă stilistică asemănătoare unui Harari în combinație cu Dumas. Schmitt împletește cercetarea științifică, filosofică și religioasă pentru a propulsa cititorii dintr-o lume în alta și din preistorie până azi.”
— Traducere și adaptare: Diana Serena Bunea, Montreal
De pe 28 septembrie 2024, un nou curs online: Eminescu în 15 cursuri
Toți abonații activi — precum și cei ce se vor abona până la data de 31 octombrie 2024 — vor primi în pdf un document original cu semnătura olografă a lui Eminescu, de pe 27 iulie 1879.
Pentru abonare și acces instant la întregul meu conținut, cu zeci de cursuri online, aici: https://www.patreon.com/danielcristeaenache/membership
Pentru elevi, studenți, doctoranzi, pensionari, abonați din Republica Moldova sunt abonamente cu reduceri speciale. Pentru abonarea pe 1 an este o reducere de 15% la orice tip de abonament.