Stimate cititoare, stimați cititori, vă invit să citiți noul Newsletter Cultural © Daniel Cristea-Enache — 4 mai 2023.
1. O prelegere tematică la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău
Azi, de la ora 13.30, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, voi susține prelegerea tematică „Scriitori din Basarabia. O perspectivă critică și istoriografică”.
De data aceasta nu voi mai fi online, ci „în carne și oase” la Chișinău, la invitația Editurii Știința care mi-a publicat cartea Scriitori din Basarabia. Mulțumesc Profesorului Adrian Ghicov, colegilor săi și Universității pentru această manifestare care mă onorează și mă emoționează în aceeași măsură!
Foto: Editura Știința
2. Lansarea cărții Scriitori din Basarabia (Editura Știința) la Chișinău
Volumul Scriitori din Basarabia (Editura Știința) va fi lansat la Chișinău, la a XXV-a ediție a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, vineri 5 mai, de la ora 11.30, la Moldexpo.
Vor prezenta cartea nume importante ale spațiului cultural și academic basarabean: Alexandru Burlacu, Nina Corcinschi, Grigore Chiper, Olga Boz, Vlad Caraman, Svetlana Dermenji. Moderatorul lansării este Adrian Ghicov, dr. habil., prof. univ., șeful Catedrei de limba și literatura română, Facultatea de Filologie și Istorie, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. Vor participa profesori și studenți de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, profesori școlari, liceeni.
Reputatul critic și istoric literar Alex. Ștefănescu, care semnează postfața volumului Scriitori din Basarabia, consideră că este „prima carte serioasă dedicată acestui subiect, fiind scrisă cu spirit critic, rigoare științifică și talent literar”. „Dar mai mult decât orice impune respect înaltul profesionalism al comentariilor critice, combinație de bun-gust între sobrietatea unui curs universitar și dezinvoltura publicisticii literare. Profesionalismul actului critic este o formă de politețe față de literatura din Basarabia. Adevărata formă de politețe”.
Lansarea cărții Scriitori din Basarabia (Editura Știința) la Chișinău a fost anunțată și de Agenția de Știri News.ro. Știrea integrală poate fi citită aici: https://cutt.ly/g51egni
3. O nouă ședință a Clubului de joi al profesorului: Laboratorul de Idei Creative — invitată Nina Corcinschi
Voltaire afirma că enciclopedia reprezintă un „monument al progresului spiritual uman”., iar Denis Diderot considera că „scopul unei enciclopedii este de a aduna cunoștințele risipite pe fața pământului; de a expune sistemul general (al cunoștințelor) oamenilor lângă care trăim și de-al transmite oamenilor care vin după noi…”
De fapt, dicționarele și enciclopediile sunt surse importante de motivare a elevilor de explorare a domeniilor științelor, de cizelare a expresiei lingvistice, de documentare academică etc., de aceea este important ca pe parcursul orelor de limba și literatura română discipolii noștri „să învețe a citi dicționarele”.
În acest context, joi, 27 aprilie 2023, a avut loc o nouă ședință a Clubului de joi al profesorului: Laboratorul de Idei Creative, proiect coordonat de Mariana Marin, dr. conf., și Natalia Moglan, manager de proiect, cu genericul „Textul multimodal: enciclopedia, teleenciclopedia”.
În prima parte a atelierului, au fost abordate aspecte didactico-practice de învățare a textului multimodal, precum: actualizarea textelor multimodale studiate în şcoală, conform curriculumului disciplinar-2019, contextele educaționale de învățare, dar și strategiile interactiv-participative utilizate în cadrul orelor orientate să motiveze elevii să descopere lumea cunoașterii. Ca reper metodico-practic, au servit experiențele didactice de învățare a conținuturilor curriculare: enciclopedia, enciclopedia cinematografică și teleenciclopedia.
În mod tradițional, discuțiile din cadrul atelierului continuă cu un invitat special, un Campion al Limbii Române. De această dată, ne-a onorat cu prezența Nina Corcinschi, doctor habilitat, conferențiar universitar, critic literar, directoarea Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”, care a reafirmat ideea că „cititor devii, nu te naști”, iar elevul de astăzi poate fi animat să studieze literatura doar „cu elemente spectaculoase de învățare, ce îmbină mai multe medii semiotice, unde se interacționează, se intră în dialog, se creează jocuri”, inclusiv prin intermediul podcast-urilor literare etc.
Nina Corcinschi apreciază cartea ce reușește să sondeze adâncurile ființei umane, ce determină conduita morală, socială a omului, nu cele ce relatează o istorie (de dragoste sau despre război) sau un fapt oarecare. În această ordine de idei, criticul literar consideră definitorii în formarea cititorului cult opere precum Luceafărul de Mihai Eminescu, Madame Bovary de Gustave Flaubert, Anna Karenina de Lev Tolstoi, dar și ale contemporanilor Oleg Serebrian, Tatiana Țîbuleac ș.a.
În final, Nina Corcinschi a menționat rolul provocator pe care-l avem noi, cadrele didactice, de a-l face pe elev să distingă falsul de adevăr, improvizația de valoare, ignoranța de inteligență și cultură.
4. Forumul Educației România – Republica Moldova, a II-a ediție, 5-6 mai, Chișinău, Mediacor, USM
Cea de-a doua ediție a Forumului Educației România - Republica Moldova, cu genericul Ecosistemul educațional în lumea digitalizată, va avea loc în perioada 5-6 mai 2023 la Chișinău. Gazda evenimentului va fi Universitatea de Stat din Republica Moldova. (Ediția I a Forumului s-a desfășurat la Iași, în România, pe 27-28 octombrie 2022.)
Proiectul „Forumul Educației România - Republica Moldova” este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, iar beneficiarul este Asociația Generală a Învățătorilor din România, filiala din Republica Moldova (Președintă: Mariana Marin).
Tema centrală a Forumului de la Chișinău este Învățarea și Leadershipul Învățării. Provocări, inițiative și demersuri în contextul lumii digitalizate.
Organizatorii și inițiatorii Forumului din Republica Moldova și România:
Departamentul Pentru Relația cu Republica Moldova a Guvernului României
AGIROMD, Chișinău;
Universitatea de Stat din Republica Moldova, Chișinău;
Universitatea Al. I. Cuza din Iași
Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, Chișinău;
Asociația Română de Literație, Iași;
Colegiul Richard Wurmbrand, Iași;
Compania Quartz Matrix, Iași
propun experiențe inedite de învățare, împărtășirea practicilor educaționale eficiente, demersuri inovative în spațiul educațional școlar și universitar, în sesiuni plenare, paneluri de discuții și workshopuri organizate la Universitatea de Stat a Republicii Moldova și în cinci instituții de învățământ din Chișinău. Forumul se va bucura de prezența specialiștilor și profesioniștilor cu renume din cele două țări, după cum urmează:
Din România:
Prof. Univ. Dr. Tudorel Toader – Rectorul Universității Al. I. Cuza din Iași
Prof. Univ. Dr. Laurențiu Șoitu – Universitatea Al. I. Cuza din Iași
Prof. Univ. Carmen Crețu – Universitatea Al. I. Cuza din Iași
Prof. Univ. Dr. Oana Macari – Universitatea Al. I. Cuza din Iași
Prof. Univ. Dr. Sebastian Popescu – Universitatea Al. I. Cuza din Iași
Prof. Univ. Dr. Gabriel Bădescu – Universitatea Babeș Bolyai din Cluj
Prof. Liliana Romaniuc, PhD, Asociația Română de Literație, Iași
Prof. Dr. Cristian Lucaci, Colegiul Richard Wurmbrand, Iași
Conf. Univ. Dr. Daniel Cristea-Enache, Universitatea din București
Din Republica Moldova:
Prof. Univ. Dr. Igor Șarov - Rectorul Universității de Stat din Moldova
Liliana Nicolaescu-Onofrei - deputat în Parlamentul Republicii Moldova
Anatolie Topală, Ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Prof. Univ. Dr. hab. Otilia Dandara - Prorectorul Universității de Stat din Moldova
Prof. Univ. Dr. hab. Anatol Gremalschi, expert în educație
Prof. Angela Cutasevici - viceprimarul mun. Chișinău
Dr. Pavel Cerbușca – directorul Liceului Teoretic Republican „Aristotel”
Dr. Conf. univ. Mariana Marin - președinta AGIRoMd
Dr. Lucia Argint - Șef Direcție la Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Educație și Cercetare
Forumul Educației România – Republica Moldova este un eveniment educațional care promovează și susține învățarea, inovarea, exprimarea opiniilor și transferul practicilor profesionale de succes din sistemele educaționale din cele două țări, cu scopul îmbunătățirii educației pentru copiii și tinerii din școlile și universitățile noastre.
La eveniment sunt invitați deputați din Parlamentul R. Moldova, Ministerul Educației și Cercetării, reprezentanți ai autorităților publice locale, reprezentanți ai societății civile, cadre didactice preuniversitare și universitare din România și R. Moldova, precum și din Diasporă.
Detalii despre eveniment găsiți în Broșura de prezentare: https://shorturl.at/gjzCD
5. Pe LiterNet, o rubrică semnată de șase autoare și autori (alternativ): Involuntar, tandem
La rubrica Involuntar, tandem, cu texte de proză scurtă, Mihai Dinescu a scris la finele lunii aprilie textul Déjà-vu. Iată un fragment:
În ultima vreme nu fusese foarte bine. Avea momente în care era foarte obosit. Alteori era trist fără un motiv aparent. Îl cuprindea un fel de melancolie, se simțea detașat de tot ce era în jurul lui ca și cum nu trăia într-o lume reală ci într-un vis bizar. Se gândise că poate e deprimat. Vorbise cu un psihoterapeut despre problemele lui și acesta îi explicase diferite mecanisme care să îl ajute să treacă mai ușor peste momentele dificile. Poate de asta era așa calm. Poate că terapia chiar ajuta. Nu crezuse. Se dusese mai mult de gura Emmei. Erau împreună de 25 de ani. Era iubita lui încă din facultate. Se căsătoriseră imediat după ce terminaseră dar hotărâseră destul de târziu să facă copii. De fapt Emma hotărâse. Emma hotăra de obicei. Fusese ideea ei să își păstreze numele de fată (Jadot) deși tradițional ar fi fost să îl ia pe al lui (Mers). Tot ea alesese prenumele copiilor și ca numele lor de familie să fie mix Mers-Jadot. O să sune aristocratic, adăugase râzând. Dintotdeauna îi plăcuse asta la ea. Această hotărâre, dârzenie, uneori curaj inconștient. De cele mai multe ori își impunea punctul de vedere și el accepta direcția aleasă de ea. În ultima vreme însă se certaseră foarte mult. Dintr-o dată direcțiile lor păreau divergente. Și în unele situații chiar total opuse. Asta adusese multă eroziune în relația lor și hotărâseră că o vacanță o să îi ajute să mai schimbe aerul.
Textul integral al lui Mihai Dinescu poate fi citit pe LiterNet, aici: https://cutt.ly/S5M4BDW
6. Tot pe LiterNet, în dialog cu Carmen Firan — invitata lunii mai
La rubrica Bibliopolis, pe LiterNet, port dialoguri ample cu unii dintre cei mai importanți scriitori și critici literari români. Invitata din luna mai pe LiterNet este Carmen Firan, iar „rundele” dialogului nostru sunt săptămânale. Iată un fragment din prima „rundă”:
Dacă ar fi să compar în absolut o zi din viața mea de atunci, în comunism, cu una de azi, în libertate, văzute de sus, diferențele nu ar fi mari. Sună paradoxal sau ciudat, dar în esență sunt legate de aceleași obiceiuri, citit, scris, teatru și concerte, prieteni, obligații profesionale și domestice, risipire... Detaliul însă umple imaginea. Și cel mai important este cel legat de energia timpului. Ziua era pe atunci înzecită iar timpul curgea leneș ca un râu de câmpie. Nu îmi dau seama cum, dar reușeam să fac enorm de multe lucruri, foarte diferite. Sigur, aveam tinerețea de partea mea, dar trebuie să fie mai mult decât atât. Azi asaltul de informații venite pe toate canalele, non-stop, la care suntem expuși volens-nolens, ne înghite clipele, ne parazitează tihna gândirii, ne diminuează sensibilitatea și ne alterează emoțiile. Și tot paradoxal, descoperi alte ciudățenii, cu cât ai mai mult timp liber, cu atât faci mai puține lucruri. În cei treizeci de ani trăiți în comunism am avut parte de o educație solidă, școala era serioasă, am avut profesori și mentori minunați, am citit pe rupte, am publicat cărți, făceam naveta ca profesoară de matematică dar serile mă întâlneam cu prieteni scriitori și artiști, m-am bucurat de atenția unor oameni înțelepți și generoși de la care am învățat mult, îmi creasem o lume paralelă cu cea impusă de sistemul politic și în care eram pregătită să supraviețuiesc. O colivie tapetată cu ce era important pentru mine, în special cu hrană pentru minte. Eram convinsă că sistemul comunist nu va cădea pe parcursul vieții mele și multe iluzii de „viață mai bună” nu aveam. Nu ne grăbeam niciunde, pentru că nu aveam unde să ajungem.
Întreaga „rundă”, conținând și un CV memorabil, poate fi citită pe LiterNet, aici: https://cutt.ly/85Cju5V
Imagine: La terminarea Facultății (foto: din arhiva personală)
7. Pe 25 martie am început noul meu curs online, „Istoria poeziei românești în 15 lecții. De la Eminescu la Dan Sociu”
Vom înțelege mai bine poezia românească dacă îi cunoaștem istoria; și vom înțelege, totodată, că „replica” „asta nu e poezie” este ea însăși parte a istoriei poeziei, fiind rostită aproape de fiecare dată când a apărut un artist original.
La finalul cursului, nu ne va mai „speria” niciun text poetic, fiindcă vom deține instrumentele și „senzorii” necesari pentru a analiza poemele, a le interpreta, a le înțelege și a le gusta.
De pe 25 martie, în fiecare sâmbătă — cursul meu nou „Istoria poeziei românești în 15 lecții. De la Eminescu la Dan Sociu”. Cine nu poate audia cursurile live sâmbăta de la ora 11 le poate asculta oricând pe platforma Patreon (pe măsură ce le țin), aici: https://www.patreon.com/danielcristeaenache
8. Rubrica Întâmplări emoționante de Diana Serena Bunea
O traducere nouă din Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry
Foto: Literary Hub
XXIV
— Și ție îți este sete? l-am întrebat eu.
Dar nu mi-a răspuns la întrebare, mi-a spus doar așa:
— Apa poate fi bună și pentru inimă...
Nu am înțeles răspunsul lui, am tăcut. Știam prea bine că nu trebuia să-l chestionez.
Era obosit. S-a așezat. M-am așezat lângă el. După un moment de tăcere a spus din nou:
— Stelele sunt frumoase datorită unei flori pe care nu o vedem....
— Desigur, am răspuns, și priveam fără să vorbesc pliurile deșertului în lumina lunii.
— Deșertul este frumos, a adăugat el.
Și era adevărat, am iubit dintotdeauna deșertul. Ne-am așezat pe o dună de nisip. Nu vedem nimic. Nu auzim nimic. Cu toate acestea, ceva luminează în tăcere.
Continuarea o puteți citi la rubrica Dianei Serena Bunea, Guest Author pe contul meu de Patreon. Vă puteți abona chiar acum, alegând abonamentul Popular sau orice alt tip de abonament:
Foto: Anastasia Moise
Dacă v-a plăcut 🆕 Newsletter Cultural © Daniel Cristea-Enache — 4 mai 2023, îl puteți distribui prin butonul de mai jos. Vă mulțumesc pentru că faceți parte din Comunitatea celor peste 12.000 de cititoare și cititori ai mei! 📖