Stimate cititoare, stimați cititori,
Pe 13 februarie a fost Ziua Mondială a Radioului
La mulți ani tuturor celor care aduc cultură pe calea undelor în casele noastre!
Mulțumiri doamnelor Teodora Stanciu de la Radio Trinitas, Veronica Balaj de la Radio Timișoara, Laura Kolarski și Galina Mazić de la Radio Novi Sad pentru invitațiile la emisiunile lor culturale!
Foto: Marius Brașoveanu
Foto: din arhiva personală
Foto: Radio Novi Sad
Pe 14 februarie a fost ziua unui mare și regretat poet, Grigore Vieru
Iată o confesiune impresionantă a lui Vieru — apud volumul Lilianei Grosu Poezia lui Grigore Vieru apărut la Cahul, la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, 2018:
„Eu am trecut prin suferinţă şi singurătate din copilărie. Sunt născut în 1935, iar în 1946-47 noi, românii din Basarabia, am trecut prin mari încercări. A fost o mare secetă, o mare foamete, când au murit mai mulţi decât în război. Dar acea foamete a fost programată, organizată. A fost, într-adevăr, o mare secetă, dar fiecare ţăran avea în pod o rezervă de porumb, de grâuşor, de fasole. Eu sunt fecior de plugari, ţin minte anii aceia. Dar şi noi, cu toate că mama era văduvă de război, aveam în pod nişte rezerve. N-ar fi trebuit să moară niciun suflet, cu toată seceta, căci şi cei mai sărăcuţi mai aveau ceva rezerve.
Dar au venit păgânii şi ne-au măturat podul. Chiar şi la noi, cu toate că mama era văduvă de război, au urcat şi ne-au măturat podul şi nu ne-au lăsat niciun grăunte. De aceea, au murit mai mulţi ca în război. Ţin minte că mama pleca la Cernăuţi — eu sunt născut în preajma Cernăuţiului —, pleca în căutarea unui pumn de făină, de grăunţe, scotea din casă ce mai putea să aibă o văduvă, un covoraş, nişte lăicere, ca să le vândă la Cernăuţi, ca să ia ceva de mâncare pentru mine, că eram mic, şi surioara mea, mai mare decât mine. Se întorcea după două-trei zile de la Cernăuţi, unde pleca cu soră-mea, iar eu rămâneam singur în casă, iar eu, bolnav fiind şi înfricoşat, fiindcă auzeam că mănâncă om pe om de foame, nu mai puteam să dorm şi în acea singurătate a mea, noaptea, îmi spuneam poveşti.
Dar eu nu ştiam multe poveşti, pentru că bunicii şi părinţii mei nu ştiau multe poveşti şi nici nu aveau timp să ni le spună, şi-mi spuneam Capra cu trei iezi, singura poveste pe care o ştiam în copilăria mea. Dar o spuneam numai până vine lupul la uşă, la fereastră, fiindcă mai departe mă temeam s-o spun, şi mi-o repetam de mai multe ori.
Şi-atunci începeam să-mi fac poveştile mele, aşa cum putea un copil să şi le facă. Şi-atunci, în nopţile acelea de singurătate, am compus primele versuri. O aşteptam pe mama şi spuneam: «Vino tu, vino tu», şi-mi părea că vine, apărea chipul ei şi eu spuneam: «Nu te du, nu te du». Acestea erau primele mele versuri pe care le-am scris, în 1946, aşteptând-o pe mama. Deci poezia mea vine de-acolo, din mare singurătate şi din mare suferinţă. Şi, de altfel, tot de-acolo vine şi azi poezia mea.”
Foto: din arhiva personală
Alte vești din Republica Moldova, dintr-un comunicat al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor AGIRoMd
Ziua Națională a Lecturii a fost marcată și la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău
În premieră, liceul a găzduit oaspeți de înaltă ținută scriitoricească din spațiul românesc, care au venit să sărbătorească Ziua Națională a Lecturii în Republica Moldova: Ion Mureșan, poet și publicist (Cluj Napoca); Lucian Vasiliu, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România (Iași); Valeriu Stancu, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România (Iași), alături de scriitori, poeți, editori din Republica Moldova și oaspeți de onoare ai liceului: Emilian Galaicu-Păun, poet, prozator, eseist, traducător și editor; Teo Chiriac, poet, președinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova; Gheorghe Prini, directorul Editurii „Știința” din Republica Moldova.
În cadrul întâlnirii s-a vorbit despre carte și lectură, s-a prezentat ediția de carte îngrijită de Ion Pop, poet, critic și istoric literar din România în 4 volume Antologie: Poezia românească după 1945, s-au conturat noi tendințe ale criticii literare și abordare a textului publicistic modern.
La eveniment a fost invitată și dna Mariana Marin, președintă a AGIRo, filiala din Republica Moldova, care în context a menționat că problema lecturii constituie un deziderat pentru o societate sănătoasă și dornică de bunăstare. Promovarea lecturii în orice formă și conținut stimulează o gândire critică a cetățenilor asupra problemelor sociale precum și o conștientizare a alegerilor făcute.
Mariana Marin a mai subliniat că adolescenții de azi fac parte din generația digitală și că ar fi bine să le aducem cartea și în acele spații unde le place mai mult să se realizeze. Școala, fiind responsabilă de promovarea cititului în general și a lecturii în special, vine să întărească aceste convingeri; și prin contribuția tuturor profesorilor, indiferent de specialitate, trebuie să creeze spații și timp suficient pentru a deschide cărțile.
Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, grație dlui Director Pavel Cerbușca, vicepreședinte AGIRoMd, are amenajată și o Bibliotecă Vie care a fost realizată în premieră în spațiul educațional din R. Moldova cu ajutorul echipei de la Casa Profesorului (Învățătorul modern și AGIRoMd).
La Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău. Foto: Damian Gontari
De la stânga la dreapta: Lucian Vasiliu, Emilian Galaicu-Păun, Ion Mureșan și Mariana Marin. Foto: Damian Gontari
De la stânga la dreapta: Pavel Cerbușca, Gheorghe Prini, Valeriu Stancu. Foto: Damian Gontari
Noul curs academic online ținut de conf. univ. dr. Daniel Cristea-Enache de la Facultatea de Litere, Universitatea din București
„Cinci scriitori români în 15 lecții” [Tudor Arghezi, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Marin Preda, Nichita Stănescu]
Pre-condiție pentru audierea cursului: cursanții trebuie să fie abonați la contul meu de Patreon, la orice tip de abonament.
Aici vă puteți abona: https://www.patreon.com/danielcristeaenache
La final, vor fi eliberate — la cerere — Certificate de audiere a cursului
Înscrieri: danielcristeaenache@gmail.com
Cursul 11: sâmbătă, 18 februarie, orele 11-13 (Despre Marin Preda, cursul 2). Cursul este ținut live pe Google Meet cu toți cursanții, iar apoi înregistrarea cursului este încărcată pe contul meu de pe platforma Patreon.
În imagine, Marin Preda și tatăl lui, pe coperta 4 a cărții Convorbiri cu Marin Preda de Florin Mugur
Rubrica Întâmplări emoționante de Diana Serena Bunea
O traducere nouă din Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry:
„Iar trandafirii se rușinaseră.
— Sunteți frumoși dar sunteți lipsiți de semnificație, le-a spus din nou. Nu se poate muri pentru voi. Trandafirul meu, cu siguranță, pentru un trecător oarecare ar părea că vă seamănă. Dar trandafirul meu este mai important decât voi toți fiindcă eu pe el l-am udat. Fiindcă pe el l-am pus sub globul de sticlă. Fiindcă pe el l-am protejat împotriva vântului. Fiindcă lui i-am omorât omizile (cu excepția a două-trei pentru fluturi). Fiindcă pe el l-am ascultat plângându-se sau lăudându-se sau uneori i-am ascultat tăcerea. Fiindcă el este trandafirul meu.”
Continuarea o puteți citi la rubrica Dianei Serena Bunea, Guest Author pe contul meu de Patreon. Vă puteți abona chiar acum, alegând abonamentul Popular sau orice alt tip de abonament:
Foto: Anastasia Moise
Dacă v-a plăcut Newsletter Cultural © Daniel Cristea-Enache, îl puteți distribui prin butonul de mai jos. Vă mulțumesc pentru că faceți parte din comunitatea celor peste 12.000 de cititoare și cititori ai mei pe platforma Substack!