Stimate cititoare, stimați cititori, vă invit să citiți noul Newsletter Cultural © Daniel Cristea-Enache — 8 iunie 2023.
1. Solidar cu colegii mei din învățământul preuniversitar
2. Liviu Ioan Stoiciu — invitatul lunii iunie pe LiterNet
La rubrica Bibliopolis, pe LiterNet, port dialoguri ample cu unii dintre cei mai importanți scriitori și critici literari români. Invitatul din luna iunie pe LiterNet este Liviu Ioan Stoiciu, iar prima „rundă” („rundele” fiind săptămânale) conține și un CV insolit, „narativ”. Iată un fragment din CV-ul lui Liviu Ioan Stoiciu scris special pentru LiterNet, cu titlul Fișă autobiobibliografică pe sărite:
A urmat o perioadă de șapte ani de boemă (excluzând stagiul militar), în care am ratat tot. La 17 ani, cu diploma de bacalaureat în buzunar am mers, nu știu de ce, tocmai la Baia Mare la Filologie - unde am stat o lună; certat cu un profesor în vârstă, am renunțat. Am venit acasă și m-am angajat profesor suplinitor într-o comună de pe malul Trotușului (nu departe de Adjud), Ruginești. Am venit la Filologie la București în 1968, dar a fost invadată Cehoslovacia la sfârșitul verii (de către trupele URSS, ale Ungariei, Poloniei, RDG, Bulgariei, membre ale Tratatului de la Varșovia) și am hotărât să plec voluntar în armată în octombrie 1968, „mare patriot" - un an și patru luni, la Bârlad, la tunuri, eram la „comandă, radiotelegrafist" (răspundeam de o mașină sofisticată, caporal), nu o dată am stat în arest, săream mereu gardul și nu mă străduiam să fiu un militar model, din contră, motiv să fiu pedepsit în fel și chip, nu suportam regimul privativ de libertate (am avut și o cumpănă aici, eram de gardă la poarta unității și s-a descărcat singură mitraliera scăpată din mână de cel ce mi-o preda; o adevărată minune că n-a fost rănit nimeni). La 20 de ani, în martie 1970, „îndoctrinat de armată" cum eram, am ținut cu orice preț să nu mai continui facultatea și să merg la mină la Bălan, în județul Harghita (la mină de cupru, unde te îmbolnăveai de silicoză), să muncesc în subteran, „vagonetar", să mă trezesc la realitate. Le era milă minerilor din subteran de mine, nu făceam față la căratul brutal al buștenilor uzi, care consolidau galeriile, pe frontul de lucru sau pe suitoare, iar pentru lopată, „aveam mâini de domnișoară", așa că după o vreme m-au trimis la birouri (unde m-am dovedit un „calculator contabil" performant). Am fost calificat acolo ca miner pentru subteran (vagonetar). Am luat seama asupra condițiilor inumane în care se lucra în subteran, cu unelte din Evul mediu, și am trimis o scrisoare de protest la CC al PCR, dând amănunte. Urmarea?
Întreaga „rundă” poate fi citită pe LiterNet, aici: https://cutt.ly/ywelqXsi
Liviu Ioan Stoiciu, la 29 de ani (la debutul editorial) (foto din arhiva personală)
3. 10 pentru FILM, la TIFF 2023 — zece dialoguri pe LiterNet
„Între 9 şi 18 iunie la Cluj este TIFF, cel mai mare festival de film din România. În cadrul TIFF există un program generos, dedicat actorilor de teatru, numit 10 pentru FILM. Programul este menit să apropie actori de teatru de profesioniști din lumea filmului, ajutându-i să se cunoască și, poate, să lucreze împreună.”
LiterNet i-a intervievat pe cei 10 actori selectați anul acesta. Pe ei şi pe ceilalţi peste 100 de participanţi la ediţiile anterioare îi puteţi descoperi la https://agenda.liternet.ro/cronici/10pentrufilmlatiff.html
Foto: Sabina Costinel
Iată un fragment din interviul realizat de Elena Popa cu Mădălina Mușat:
E.P.: Ce te emoționează cel mai mult la un om?
M.M.: Mă emoționează background-urile bogate, poveștile lor. Lucrurile alea pe care le-au înfăptuit sau care li s-au întâmplat și pe care le povestesc cu vocea tremurând.
E.P.: Ce trebuie să facă cineva pentru a nu-și „câștiga" indiferența?
M.M.: Să fie onest.
E.P.: Ce e validarea, nevoia de validare și cât de greu sau ușor te descurci cu asta?
M.M.: Cred că nevoia de validare e destul de des întâlnită în rândul artiștilor. Există cazuri în care nevoia de validare înlocuiește simpla plăcere de a ne face meseria, dar nu este obligatoriu să se excludă una pe cealaltă. Însă cred că scena are puterea de a aduce la suprafață orice motivație intrinsecă pe care o avem. O mare actriță care a venit la unul dintre spectacolele noastre a spus după: „Scena are puterea asta de a arăta omul exact așa cum este el. E ca o oglindă, oricât de mult am încerca să ne ascundem". Și am reținut lucrul ăsta. E fascinant.
Foto: Sabina Costinel
Și un fragment din interviul realizat de Mihai Brezeanu cu Costi Apostol:
M.B.: Suntem la Gala Gopo din, să zicem, 2026. Urci pe scenă pentru a lua un premiu de interpretare. Ce mesaj adresezi lumii teatrale în care te-ai format?
C.A.: Aș prefera să mă adresez celor la început de drum, celor care abia termină facultatea. Nu sunt în măsură să dau sfaturi, așa că le-aș spune doar ce mi-aș spune mie, cel de acum 10 ani: „Să nu alergi după premii, validarea nu vine dintr-un trofeu, chiar dacă așa pare la început. Este o meserie subiectivă, să nu uiți asta! Uite, spre exemplu, premiul pe care tocmai l-am câștigat eu, poate că, pentru jumătate de sală, ar fi meritat să-l câștige altcineva. Și dacă l-ar fi câștigat acel cineva, ar fi venit alții care ar fi zis că nu e corect. De cele mai multe ori, e despre context sau despre noroc. Ce poți tu să faci e să cauți oameni și proiecte în care să crezi (deși la început e greu, e atât de necesară libertatea de a alege), pentru că așa te vei implica cu adevărat în ele, și să muncești până când vei fi atât de „antrenat", încât nu vei mai putea fi ignorat. Să nu renunți pe parcurs, pentru că va fi și cu foame, și cu dezamăgiri, și cu oameni nașpa. Tu muncește, caută forme noi, experimentează! Oportunitatea poate apărea oricând, ceea ce contează este ca tu să fii destul de pregătit să profiți de ea când o să apară. Și atunci vor veni și respectul breslei și cel al publicului. Și vor veni și banii sau ce-ți mai dorești tu. E un lucru îmbucurător când reușești să te poți întreține făcând ceea ce îți place. But work your ass off!" Și cam atât, nu îmi place când mă iau prea în serios.
4. La Cahul a avut loc Conferința științifică internațională „Perspectivele și problemele integrării în Spațiul European al Cercetării și Educației”
La Cahul, în Republica Moldova, a avut loc cea de-a X-a ediție a Conferinței științifice internaționale „Perspectivele și problemele integrării în Spațiul European al Cercetării și Educației”, desfășurată pe data de 7 iunie 2023, chiar de Ziua Universității de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul (fondată în 1999): https://cutt.ly/hwq5N17q
Un rezumat al Conferinței, pe pagina de Facebook a Universității:
„Dragi participanți și prieteni ai Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul,
Suntem încântați să împărtășim cu dumneavoastră rezultatele conferinței noastre științifice internaționale cu tema Perspectivele și problemele integrării în Spațiul European al Cercetării și Educației. Acest eveniment a reprezentat o ocazie specială de a aduce împreună experți, cercetători și academicieni pentru a explora provocările și perspectivele din domeniul cercetării și educației în cadrul spațiului european.
Conferința a avut un succes remarcabil, cu un număr impresionant de 280 de participanți înregistrați, și a fost structurată în 11 secțiuni tematice captivante. Fiecare secțiune a adus în discuție aspecte relevante și a facilitat schimbul de cunoștințe și experiențe între participanți.
Dorim să transmitem sincere mulțumiri către toți participanții, care au contribuit la succesul acestei conferințe. Prezența și implicarea dumneavoastră au adus un plus de valoare evenimentului, iar diversitatea perspectivelor și ideilor prezentate a creat o atmosferă stimulativă și inspirațională.
De asemenea, dorim să exprimăm recunoștința noastră față de organizatorii conferinței. Eforturile depuse de către echipa de organizare au fost exemplare, asigurând o desfășurare bună a evenimentului.
Suntem mândri să fim gazda unei astfel de conferințe științifice și suntem recunoscători că am avut ocazia de a găzdui acest eveniment important pentru comunitatea academică. Sperăm că această conferință a fost pentru dumneavoastră o experiență valoroasă și că v-a oferit oportunitatea de a întâlni și colabora cu colegi din domeniu, de a dobândi noi cunoștințe și de a contribui la dezvoltarea cercetării și educației în spațiul european.
Learn more about us: https://www.usch.md/
#USC #7iunie #conferință #studenți #internațional #perspective #educație”
Fotografii de pe pagina de Facebook a Universității
Tot pe 7 iunie, la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, în cadrul secțiunii de Științe Filologice: Limba și literatura română a Conferinței științifice internaționale „Perspectivele și problemele integrării în Spațiul European al Cercetării și Educației”, au prezentat cartea mea „Scriitori din Basarabia” (Editura Știința):
Conf. univ. dr. Svetlana DERMENJI — șefa Catedrei de limbă și comunicare, Facultatea de Filologie și Istorie, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău; profesor asociat, titular, lector dr., Facultatea Transfrontalieră, Universitatea Dunărea de Jos din Galați
Foto: din arhiva personală
Conf. univ. dr. habil. Adrian GHICOV — şeful Catedrei de limba şi literatura română, Facultatea de Filologie şi Istorie, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău
Foto: din arhiva personală
Conf. univ. dr. Liliana GROSU — Catedra Limbi şi Literaturi, decan al Facultății de Ştiinţe Umaniste şi Pedagogice, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul
Foto: din arhiva personală
5. Despre Liliana Corobca la „Revista Culturală Trinitas”
La emisiunea „Revista Culturală Trinitas” realizată de Teodora Stanciu la Radio Trinitas, am vorbit despre proza Lilianei Corobca, scriitoare aflată în sumarul cărții mele Scriitori din Basarabia (Editura Știința), cu o postfață de Alex. Ștefănescu. Emisiunea a fost difuzată duminică, 4 iunie 2023; iar rubrica mea o puteți asculta aici:
Foto: Formare Culturală
Foto: Marius Brașoveanu/ Radio Trinitas
6. Rubrica Întâmplări emoționante de Diana Serena Bunea
O traducere nouă din Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry
Foto: Literary Hub
XXV
— Oamenii, spuse Micul Prinț, se avântă în vârtejuri dar nu mai știu exact ceea ce caută. Astfel, se agită învârtindu-se în cerc… Nu merită efortul…
Fântâna la care am ajuns nu semăna cu fântânile sahariene. Fântânile sahariene sunt simple găuri săpate în nisip. Aceasta semăna cu o fântână dintr-un sat. Dar acolo nu se afla niciun sat iar eu aveam senzația că visez.
— Este straniu, i-am spus eu Micului Prinț, totul este pregătit, scripetele, găleata și coarda…
El râdea, a atins coarda, a dat drumul scripetelui. Și scripetele a gemut asemenea unei giruete vechi când vântul a dormit mult timp.
— Auzi, spuse Micul Prinț, trezim fântâna și ea cântă…
Continuarea o puteți citi la rubrica Dianei Serena Bunea, Guest Author pe contul meu de Patreon. Vă puteți abona chiar acum, alegând abonamentul Popular sau orice alt tip de abonament:
Foto: Anastasia Moise
7. La Chișinău, Mariana Marin, președinta AGIRoMd, la „Hora Binelui”
Foto: Lina Burbulea
GALA ANIVERSARĂ 10 ANI MAD-Aid
Locație. MADISON PARK
Dată: 8 iunie, 18.00
HORA BINELUI by MAD-Aid este un eveniment caritabil cu o tradiție de 10 ani în Marea Britanie. Pe 8 iunie 2023 Gala MAD-Aid va avea loc în premieră la Chișinău.
HORA BINELUI presupune o cină caritabilă, o licitație și momente artistice oferite de invitații noștri speciali: maestrul Eugen Doga și corul de copii VOCILE PRIMĂVERII, Nobil band și minunatul ambasador al organizației Gabriel Nebunu. La fel, posibilitatea de a socializa cu oameni extraordinari dispuși să construiască împreună o lume mai bună.
Scopul HOREI BINELUI este să adunăm fonduri pentru renovarea capitală a Secției Chirurgie nou–născuți a Centrului Mamei și Copilului, care nu a mai fost renovată din 1986. În ultimii 35 de ani aici au fost tratați 25 000 nou-născuți, efectuate anual circa 700 de operații, reabilitați în jur de 2000 de copii anual, cu diverse patologii. Astfel, renovarea secției Chirurgie nou-născuți a IMSP IMC merită pe bună dreptate a fi considerată un obiectiv primordial și extrem de important pentru instituție, deoarece va permite prestarea serviciilor medicale conform standardelor internaționale, cu un regim sanitaro-epidemiologic la cel mai înalt nivel. Costul lucrărilor de renovare și reutilare a secției este estimat la 175 000 Euro.
CE ESTE MAD-Aid?
MAD-Aid a fost fondată în 2012 în Marea Britanie, iar un an mai târziu și la Chișinău, cu scopul de a transfera, recicla și reutiliza echipamentul din spitalele din Marea Britanie în spitalele deplorabile din RM. Ideea aparține moldovencei Victoriei Dunford și soțului ei John. Astfel, familia Dunford și-a făcut o misiune din a face bine și a oferi copiilor moldoveni o viață mai fericită. Pentru dragostea inestimabilă și fondurile ce depășesc milioane de euro, Victoria Dunford a fost decorată cu Medalia Meritul Civic Moldova, Medalia Imperiului Britanic, Premiul Național.
ÎMPREUNĂ PENTRU COPIII DIN MOLDOVA.”
Mariana Marin, Gabriel Nebunu și Stela Botez. Foto: din arhiva personală
8. În martie am început noul meu curs online, „Istoria poeziei românești în 15 lecții. De la Eminescu la Dan Sociu”
Vom înțelege mai bine poezia românească dacă îi cunoaștem istoria; și vom înțelege, totodată, că „replica” „asta nu e poezie” este ea însăși parte a istoriei poeziei, fiind rostită aproape de fiecare dată când a apărut un artist original.
La finalul cursului, nu ne va mai „speria” niciun text poetic, fiindcă vom deține instrumentele și „senzorii” necesari pentru a analiza poemele, a le interpreta, a le înțelege și a le gusta.
De pe 25 martie, în fiecare sâmbătă — cursul meu nou „Istoria poeziei românești în 15 lecții. De la Eminescu la Dan Sociu”. Cine nu poate audia cursurile live sâmbăta de la ora 11 le poate asculta oricând pe platforma Patreon (pe măsură ce le țin), aici: https://www.patreon.com/danielcristeaenache
Dacă v-a plăcut 🆕 Newsletter Cultural © Daniel Cristea-Enache — 8 iunie 2023, îl puteți distribui prin butonul de mai jos. Vă mulțumesc pentru că faceți parte din Comunitatea celor peste 12.000 de cititoare și cititori ai mei! 📖
Felicitări!
Multumim frumos, Domnule Profesor!
Un nou Newsletter cultural, bogat, extrem de substantial si inspirant!