Miercuri, 7 decembrie, la ora 12.00, a avut loc deschiderea ediției 2022 a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România. În acest an, Ana Blandiana este președinta de onoare a ediției.
Foto: pagina de Facebook Radio România Gaudeamus
Catalogul participanților, amplasarea standurilor și programul evenimentelor le puteți găsi pe site-ul https://www.gaudeamus.ro/
La emisiunea „Revista Culturală Trinitas” realizată de Teodora Stanciu la Radio Trinitas, am vorbit despre poezia Ilenei Mălăncioiu
Foto: Cato Lein
Emisiunea a fost difuzată în direct duminică, 4 decembrie 2022, la Radio Trinitas; iar rubrica mea o puteți asculta aici:
Foto: Marius Brașoveanu
Întreaga emisiune o puteți asculta aici, alături de alte emisiuni din arhiva „Revista Culturală Trinitas”: https://www.radiotrinitas.ro/toate/revista-culturala-trinitas/
A apărut numărul pe noiembrie al revistei „Realitatea Evreiască”. La rubrica mea de la pagina 16, am scris (aceasta fiind partea a II-a) despre un personaj evreu (Gross) dintr-un mare roman românesc: „Pădurea Spânzuraților” de Rebreanu. Iată finalul analizei mele, cu concluzia:
„Într-o literatură în care, din nefericire, de atâtea ori figura evreului a fost stigmatizată și caricaturizată, modul în care Rebreanu îl construiește literar și îl descrie pe evreul Gross onorează și evreitatea personajului, și demnitatea romanului realist românesc.”
Imagine din filmul lui Liviu Ciulei (1965), distins cu Premiul pentru Regie la Festivalul de la Cannes
Întregul număr al revistei „Realitatea Evreiască” poate fi citit aici: https://cutt.ly/j1Zm9Gb
A apărut numărul pe decembrie al revistei „Contemporanul”. În paginile revistei, un eveniment de la Academia Română: „Centenarul Încoronării”, sesiune festivă la Academia Română
Sumarul numărului 12 din „Contemporanul” și extrase din revistă, aici: https://www.contemporanul.ro/
Foto: Lina Burbulea
La rubrica ei din „Literatura de azi”, revistă online sub egida Uniunii Scriitorilor din România, indexată EBSCO, Mariana Marin, conferențiar universitar și președinta Asociației Generale a Învățătorilor din România, filiala din Republica Moldova, a scris despre Profesorul atotștiutor:
„Copiii prind curaj când profesorul spune că la acest capitol nu este destul de informat, dar promite că va studia problema. Mereu l-am admirat pe un profesor de-al meu, care îmi spunea că nu cunoaște problema atât de profund, că așteaptă soluții de la mine. Eram atât de entuziasmată, or, acest stimulent mă făcea să studiez și mai mult. Dar să conchidem: profesorul autoritar este, după părerea mea, profesorul mediocru, care nu știe multe, de aceea deseori blochează elevii cu închideri de gură sau admonestări. Este o mască, este un mecanism de apărare pentru cei nepregătiți.”
Întregul articol îl puteți citi aici: https://cutt.ly/e15DULC
Noul curs academic online ținut de conf. univ. dr. Daniel Cristea-Enache de la Facultatea de Litere, Universitatea din București: „Cinci scriitori români în 15 lecții” [Tudor Arghezi, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Marin Preda, Nichita Stănescu]
Pre-condiție pentru audierea cursului: cursanții trebuie să fie abonați la contul meu de Patreon, la orice tip de abonament.
La final, vor fi eliberate — la cerere — Certificate de audiere a cursului
Înscrieri: danielcristeaenache@gmail.com
Al patrulea curs: sâmbătă, 10 decembrie, orele 11-13 (Despre Rebreanu, cursul 1). Cursul este ținut live pe Google Meet cu toți cursanții, iar apoi înregistrarea cursului este încărcată pe contul meu de pe platforma Patreon.
Foto: MNLR
Rubrica Întâmplări emoționante de Diana Serena Bunea
ARTWORK BY CINYEE CHIU AND EDWIN TSE
Autism
— Despre Accidentul curios al câinelui din timpul nopții de Mark Haddon într-un articol și cu traducere de Diana Serena Bunea
„Christopher John Francis Boone este un adolescent foarte special. La 15 ani cunoaște toate capitalele lumii și numerele prime până la 7057. Are o relație apropiată cu animalele dar nu înțelege emoțiile. Nu suportă să fie atins și detestă culoarea galben. Accidentul curios al câinelui din timpul nopții este un roman remarcabil scris la persoana întâi de către un adolescent care suferă de autism, o perspectivă asupra lumii văzute de Christopher. Autorul ne poartă într-o călătorie prin mintea genială a unei persoane atinse de acest sindrom, explorând universul său exterior și interior, sistemul său propriu de valori și logica acestui sistem.”
Continuarea o veți putea citi la rubrica Dianei Serena Bunea, Guest Author pe contul meu de Patreon. Vă puteți abona chiar acum, alegând abonamentul Popular sau orice alt tip de abonament:
Foto: Anastasia Moise
Tuturor cititoarelor și cititorilor, o săptămână cu lecturi frumoase!
Congrats, Daniel! 👏
The Newsletter looks absolutely impressive!
Substanțial, variat, valoros!
Mulțumim frumos!