Stimate cititoare, stimați cititori, vă invit să citiți noul Newsletter Cultural © Daniel Cristea-Enache — 22 iunie 2023.
1. Despre Eminescu, la „Revista Culturală Trinitas”
La emisiunea „Revista Culturală Trinitas” realizată de Teodora Stanciu la Radio Trinitas, am vorbit despre poezia și publicistica lui Eminescu.
Emisiunea a fost difuzată duminică, 18 iunie 2023; iar rubrica mea o puteți asculta aici:
Foto: Marius Brașoveanu/ Radio Trinitas
2. George Banu evocat pe LiterNet
Regretatul George Banu ar fi făcut 80 de ani pe 22 iunie. Andrei Șerban i-a făcut pe LiterNet o evocare, cu titlul Totul rămâne-o taină... (despre George Banu). Iată un fragment din textul lui Andrei Șerban:
Îmi amintesc de o discuție cu Biță despre acel moment suprem din Mahabharata între Krishna și Arjuna dinainte de luptă. Arjuna e disperat pentru că nu vrea să lupte contra familiei sale. Se întreabă cum va putea să-și confrunte conștiința după ce își va fi omorât rudele. Preferă să abandoneze și să se lase ucis de ei. Krishna îi răspunde (și asupra acestui răspuns Biță și cu mine aveam păreri diverse) că, deși trupul fizic poate fi distrus, esența unui om nu moare, ci revine iar și iar. Biță nu prea credea în reîncarnare, dar pe mine afirmația lui Krishna că moartea nu există — mă inspiră.
Îi aminteam: tu vei muri, la fel și eu, și noi toți. Posibilitatea de a reveni ne dă speranță.
George Banu cu Andrei Șerban la Sankt Petersburg. Foto: LiterNet
Întregul text al lui Andrei Șerban despre George Banu poate fi citit pe LiterNet, aici: https://cutt.ly/hwtPNUzR
3. Andrei Șerban 80
Pe 21 iunie, Andrei Șerban a împlinit 80 de ani. Pe LiterNet pot fi citite texte ale lui, la rubrica dedicată intitulată Despre teatru şi viaţă cu Andrei Şerban.
Iată un fragment dintr-o „schiță de portret” făcută de marele regizor unui mare actor dispărut, Gheorghe Dinică:
În cele peste 70 de filme în care a jucat a dat dovadă că era capabil să întrupeze o varietate incredibilă de tipuri umane. Nu s-a limitat să joace numai „bestii răutăcioase", categorie în care încercau unii să-l cantoneze. A surprins mereu, a fost de fiecare dată altfel. În lucrul cu el, fusesem tentat să las să-i strălucească multiplele calități de clovn suprem (un fel de Buster Keaton al nostru), dar sensibilitatea de care a dat dovadă a făcut procesul chiar mai interesant și mai complex.
În ciuda celebrității, era extrem de disciplinat, de modest și deschis sugestiilor. Niciodată nu spunea acel nu care blochează orice inspirație, sau eu știu mai bine. Era o plăcere să-l văd în repetiții. Era prezent în el soarele, cu cerul senin, iar Gigi tot timpul pozitiv. Dar, când se lăsa întunericul, luna cu toate fațetele ei începea să se arate.
Acest text și multe alte portrete au apărut în volumul Niciodată singur. Fragmente dintr-o galerie de portrete, Polirom, 2021. Toate textele lui Andrei Șerban de pe LiterNet pot fi citite aici: https://www.liternet.ro/autor/321/Andrei-Serban.html
4. O scrisoare deschisă către Andrei Șerban scrisă de Răzvan Penescu, fondatorul LiterNet
La aniversarea lui Andrei Șerban, pe LiterNet poate fi (re)citită o scrisoare deschisă scrisă de Răzvan Penescu, fondatorul LiterNet, în 2006, după spectacolul Purificare. Iată un fragment din această scrisoare impresionantă, în care se dezvăluie cum pasiunea pentru teatru a început odată cu Medeea lui Andrei Șerban din 1991:
Poate că trebuie să încep de la început. Pentru că prezentul nu e de înţeles decît completat de toate momentele ce l-au precedat. Totul a început demult. Acum 15 ani, în 1991. Aveam 15 ani — curios, viaţa mea de pînă acum e împărţită în două de apariţia dumneavoastră, au fost 15 ani fără să vă bănuiesc prezenţa şi apoi 15 ani în care mi-aţi stat mereu în gînd. V-aţi gîndit vreodată ce înseamnă ca, la 15 ani, să intri practic pentru prima oară în teatru şi să vezi Trilogia? Să începi cu Medeea într-o seară ploioasă şi să ieşi din sală ameţit, fără să îţi dai seama că plouă, fără să ştii ce ţi s-a întîmplat, fără să înţelegi ce e cu tremurul care te-a cuprins, fără să crezi că aşa ceva e posibil? Să nu poţi să vorbeşti cîteva ore şi să stai pe o bordură în faţă la Teatrul Naţional, cu ploaie şi un fel de lacrimi amestecîndu-se pe obraji, aşteptînd să îţi regăseşti viaţa?
Am aşteptat apoi, numărînd ore, minute, poate chiar secunde, celelalte două spectacole ale Trilogiei. Au fost trei săptămîni pînă cînd am găsit bilete şi le-am văzut legate, cu acelaşi tremur în tot corpul, cu aceeaşi excitaţie a celui care simte izbucnirea furtunii în aerul plin de electricitate a unei zile de vară, cu ochii lipiţi de buzele şi trupurile actorilor, cu sîngele pulsînd în ritmul cuvintelor.
Mi s-a schimbat viaţa atunci. Făceam matematică de cînd mă ştiam şi credeam că asta o să fac toată viaţa. Mai mult, că asta îmi doream să fac toată viaţa. Îmi plăcea, mi se părea minunat să adorm cu o problemă în gînd şi să mă trezesc a doua zi dimineaţă cu soluţia găsită în vis. Dar nicio problemă nu reuşise să mă ducă atît de departe. M-am îndrăgostit pentru prima oară. De ceva abstract, dar atît de concret în acele săli-catacombe ale Trilogiei.
Am început să mă duc ca un nebun la teatru. Zi de zi aproape, sute de spectacole, festivaluri; teatrul a pătruns definitiv în viaţa mea. Am căutat aceeaşi emoţie, aceeaşi senzaţie intensă, acelaşi licăr al ochiului meu întîlnit cu ochiul unui actor sau al unui alt spectator.
În imagini, Răzvan Penescu. Sursa: https://www.urban.ro/special-urban-tiff-razvan-penescu/
Întreaga scrisoare deschisă a lui Răzvan Penescu către Andrei Șerban poate fi citită pe LiterNet, aici: https://cutt.ly/ewtP9hWk
5. Liviu Ioan Stoiciu — invitatul lunii iunie pe LiterNet
La rubrica Bibliopolis, pe LiterNet, port dialoguri ample cu unii dintre cei mai importanți scriitori și critici literari români. Invitatul din luna iunie pe LiterNet este Liviu Ioan Stoiciu, „rundele” fiind săptămânale.
Iată un fragment din a treia „rundă”:
După ce termin de scris jumătatea de filă, abandonez poemul pe birou și revin asupra lui după mai multe ore, îl transcriu (uneori, dacă sunt ocupat, după o zi), rup fila A4 și pe cealaltă jumătate albă, nescrisă, transcriu poemul, îl definitivez, fără să-i pun titlu — de data asta perfect lucid critic, „conștient, nu în transă” (e un fel de a zice «transă», nu găsesc alt termen la proba de creație în sine; eu nu am conștiința transei, are loc o stare de creație naturală în versuri, fără să iasă cu nimic din comun). După care depozitez poemul într-un dulap.
După ani și ani (hotărât să scot un volum de versuri sau să public poeme într-o revistă, invitat) recitesc poemul, față de care am distanță și pot să-l apreciez critic „la rece”— dacă e „valabil”, îl public, dacă nu, moare în sertar. Rareori aduc adaosuri poemului, cel mai adesea tai versuri din el atunci când îl redefinitivez, și-i pun titlu.
Întreaga „rundă” poate fi citită pe LiterNet, aici: https://cutt.ly/owttvVsx
Foto: Dumitru Ungureanu
6. Rubrica Întâmplări emoționante de Diana Serena Bunea
O traducere nouă din Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry
Foto: Literary Hub
XXV
Nu voiam ca el să facă niciun efort:
— Lasă-mă pe mine, i-am spus, este prea greu pentru tine.
Încet am ridicat găleata până la bordură. Am instalat-o bine. În urechile mele răsuna cântul scripetelui, iar în apa care tremura încă, vedeam tremurând soarele.
— Mi-e sete de apa aceasta, spuse Micul Prinț, dă-mi să beau…
Și eu am înțeles ceea ce a căutat el. Am ridicat găleata până la buzele lui. A băut cu ochii închiși. Era dulce ca o sărbătoare.
Continuarea o puteți citi la rubrica Dianei Serena Bunea, Guest Author pe contul meu de Patreon. Vă puteți abona chiar acum, alegând abonamentul Popular sau orice alt tip de abonament:
Foto: Anastasia Moise
7. În „Literatura de azi”, o comunicare de la Conferința științifică internațională „Perspectivele și problemele integrării în Spațiul European al Cercetării și Educației” de la Cahul
La Cahul, în Republica Moldova, a avut loc cea de-a X-a ediție a Conferinței științifice internaționale „Perspectivele și problemele integrării în Spațiul European al Cercetării și Educației”, pe data de 7 iunie 2023, chiar de Ziua Universității de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul (fondată în 1999): https://cutt.ly/hwq5N17q
Primul articol scris despre cartea mea Scriitori din Basarabia (Editura Știința), cu postfață de Alex. Ștefănescu, este semnat de conf. univ. dr. Svetlana Dermenji, șefa Catedrei de limbă și comunicare, Facultatea de Filologie și Istorie, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău; profesor asociat, titular, lector dr., Facultatea Transfrontalieră, Universitatea Dunărea de Jos din Galați. Este comunicarea sa susținută la Conferința științifică internațională „Perspectivele și problemele integrării în Spațiul European al Cercetării și Educației”, la secțiunea IX: Științe filologice: Limba și literatura română, 7 iunie 2023, Cahul, Republica Moldova.
Foto: Nicolae Grosu/ Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău
Comunicarea, intitulată Esențe valorice în volumul Scriitori din Basarabia de Daniel Cristea-Enache, poate fi citită în „Literatura de azi”, aici: https://cutt.ly/DwtAuYTC
8. În martie am început noul meu curs online, „Istoria poeziei românești în 15 lecții. De la Eminescu la Dan Sociu”
Vom înțelege mai bine poezia românească dacă îi cunoaștem istoria; și vom înțelege, totodată, că „replica” „asta nu e poezie” este ea însăși parte a istoriei poeziei, fiind rostită aproape de fiecare dată când a apărut un artist original.
La finalul cursului, nu ne va mai „speria” niciun text poetic, fiindcă vom deține instrumentele și „senzorii” necesari pentru a analiza poemele, a le interpreta, a le înțelege și a le gusta.
De pe 25 martie, în fiecare sâmbătă — cursul meu nou „Istoria poeziei românești în 15 lecții. De la Eminescu la Dan Sociu”. Cine nu poate audia cursurile live sâmbăta de la ora 11 le poate asculta oricând pe platforma Patreon (pe măsură ce le țin), aici: https://www.patreon.com/danielcristeaenache
Dacă v-a plăcut 🆕 Newsletter Cultural © Daniel Cristea-Enache — 22 iunie 2023, îl puteți distribui prin butonul de mai jos. Vă mulțumesc pentru că faceți parte din Comunitatea celor peste 12.000 de cititoare și cititori ai mei! 📖