Stimate cititoare, stimați cititori, vă invit să citiți noul Newsletter Cultural © Daniel Cristea-Enache — 25 mai 2023.
1. Solidar cu colegii mei din învățământul preuniversitar
2. In memoriam Eugen Simion
Pe 25 mai, fostul meu Profesor Eugen Simion ar fi împlinit 90 de ani. Fie-i memoria binecuvântată!
Foto: Dinu Lazăr
3. Călin Vlasie — 70
Pe 21 mai, scriitorul și editorul Călin Vlasie, membru în colegiul editorial al revistei „Literatura de azi”, a împlinit o vârstă frumoasă și rotundă: 70 de ani. La mulți și buni ani!
Foto: din arhiva personală
4. Carmen Firan — invitata lunii mai pe LiterNet
La rubrica Bibliopolis, pe LiterNet, port dialoguri ample cu unii dintre cei mai importanți scriitori și critici literari români. Invitata din luna mai pe LiterNet este Carmen Firan, iar „rundele” dialogului nostru sunt săptămânale. Iată un fragment din a patra „rundă”:
„Românismul meu e legat de limba română care nu înseamnă doar limbaj, ci o matrice complexă culturală în care încap emoțiile, reacțiile în fața necunoscutului sau a pericolului, valorile în care am crescut și pe care am încercat să le dau mai departe, lecția frumuseții prin simplitate pe care am primit-o de la părinți, încap toate obiceiurile bune și rele. Limba română e zestre și identitate, cordonul ombilical cu spațiul natal care oricât de departe ai fi, te ține ancorat în pământul tău. Probabil că vârsta mi-a relevat lucruri la care înainte nu m-am gândit ori pe care le-am ignorat sau aruncat superficial peste umăr, suntem noi înșine, originali și puternici prin limba noastră care se confundă cu patria. Vin cu mare plăcere în România și mi se pare că niciodată nu stau îndeajuns. Aș vrea să călătoresc mai mult în interiorul țării dar nu mă ajută nici timpul, nici infrastructura. Revăd cu bucurie oameni inteligenți și informați cu care am afinități intelectuale și culturale, merg la teatru, concerte, expoziții și mă simt tânără din nou, dorm bine în casa părinților mei la Craiova și mă las conștientă într-o regresie binefăcătoare, nu mi-e teamă de nostalgii și patetism când colind străzile copilăriei, mă duc la mormântul mamei în cimitirul de lângă Parcul Romanescu, în mintea mea cel mai frumos din lume.”
Întreaga „rundă” poate fi citită pe LiterNet, aici: https://cutt.ly/qwqfWvEF
La casa din New York, cu un chioșc maramureșean în grădină (foto din arhiva personală)
5. Oana Balaci, trimisa specială a LiterNet la Festivalul de film de la Cannes
La Agenda LiterNet, Oana Balaci scrie despre Festivalul de film de la Cannes, „de la fața locului”.
Iată un fragment din cronicile de Festival ale Oanei Balaci (a cărei deplasare la Cannes a fost sprijinită de Facultatea de Teatru și Film a Universității „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, ea fiind studentă a secției de Filmologie a acestei Facultăți):
Nu am prins bilete la Sala Mare, însă am putut urmări în direct, pe ecranul de la Debussy unde s-a desfășurat sesiunea pentru presă, toate momentele cheie de pe covorul roșu și din interiorul Grand Théâtre Lumière. L-am privit pe Johnny Depp oferind autografe fanilor, discursul Chiarei Mastroianni (fiica renumiților actori Marcello Mastroianni și Catherine Deneuve), prezentarea juriului ce îl are pe Ruben Östlund președinte (dublu câștigător Palme d'Or, în 2017 cu The Square și în 2022 cu Triangle of Sadness) și înmânarea premiului onorific pentru întreaga carieră de către Uma Thurman lui Michael Douglas.
Seara a fost completată de proiecția dramei istorice Jeanne du Barry, ce l-a avut pe Johnny Depp în rolul lui Ludovic al XV-lea și a marcat întoarcerea lui în industrie după trei ani de proces cu fosta sa soție, Amber Heard. Nu e un secret că ador filmele inspirate din fapte reale. Însă povestea ultimei amante oficiale a regelui Franței este una atât motivațională, cât și tragică, iar filmul realizat de controversata Maïwenn, aflată de asemenea în distribuție, chiar în rolul personajului din titlu, este o construcție artistică desăvârșită ce reprezintă deopotrivă poezie, dramă, tablou și concert de muzică clasică.
Întreaga cronică poate fi citită pe LiterNet, aici: https://cutt.ly/a6LzHEJ
6. La București a început Salonul internațional de carte „Bookfest”. Două recomandări de lansări de carte, la Editurile Hasefer și Spandugino
În perioada 24-28 mai 2023, Editura Hasefer, a Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, va participa la Salonul internațional de carte „Bookfest”, ajuns la ediția a XVI-a, cu stand de carte permanent, de-a lungul celor cinci zile de târg – pavilionul B2, standul D19 –, și cu trei titluri lansate joi, 25 mai 2023, de la ora 12.00, la Scena Arca. Evenimentul va fi moderat de George Gîlea, directorul Editurii Hasefer.
„Înăuntrul minții antisemite. Limbajul urii față de evrei în Germania contemporană, de Monika Schwarz-Friesel și Jehuda Reinharz, traducere de Iulia Singer, este o lucrare academică amplă având la bază analiza a 14.000 de mesaje, majoritar antisemite, primite de Consiliul Central al Evreilor din Germania, în perioada 2002-2009, și de Ambasada Israelului în Germania, în intervalul 2004-2012. Cercetarea a fost extinsă și la nivelul mass-mediei, prin mostre reprezentative de limbaj, precum scrisori către redactori, articole din ziare, afișe, postări de pe bloguri.”
Prezintă: lector univ. dr. Anca Tudorancea, cercetător la Centrul de Studiul Istoriei Evreilor din România
Editura Spandugino vă așteaptă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, ediția a XVI-a, în perioada 24–28 mai, cu un bogat registru de evenimente editoriale și numeroase noi titluri apărute în apreciatele serii de autor și colecții de eseistică, memorialistică și spiritualitate creștină. În aceste zile, standul editurii devine un spațiu al întâlnirilor privilegiate cu autorii îndrăgiți și cărțile lor, un loc al dialogului și reflecțiilor pe marginea marilor teme ale culturii și preocupărilor actuale, alături de renumiți cercetători, scriitori și profesori universitari.
Recomandarea mea:
7. La Chișinău, un spectacol al lui Ion Mocanu jucat de elevi și un text emoționant al Marianei Marin, președinta AGIRoMd
„OPRIȚI MAMELE ACASĂ! Nu le mai permiteți niciodată să plece peste hotare!
Este strigătul disperat pe care azi l-am trăit la Liceul Teoretic cu profil de Arte Elena Alistar, Chișinău. Elevii clasei a XII-a au susținut examenul de profil cu spectacolul Femeile emigrante povestesc, autoare Tatiana Safaler. Spectacolul, în regia dlui Ion Mocanu, artist emerit al Republicii Moldova, profesor de artă teatrală, ne-a cucerit inima și ochii.
Nu am spațiul liber pe față de atâtea lacrimi. Nu am loc în inimă de atâta tristețe. Tristețea redată de talentații elevi, cei care sunt născuți după 2000, cei care au citit ca pe o poveste cartea autoarei Safaler, dar care au redat-o exact așa cum au trăit-o femeile noastre, mamele, soțiile, fiicele și feciorii.
De 17 ani am avut mamă în Italia. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că este astăzi lângă mine. Dar 17 ani au fost de durere, 17 ani de disperare. Chiar dacă am avut de toate. Chiar dacă mama ne-a asigurat bunăstarea acasă. Chiar dacă Italia e frumoasă. Italia (simbolic) e plină de lacrimi ale moldovencelor care și-au părăsit casa, copiii, soții, părinții și cei dragi. Pentru un trai mai bun. Pentru o reparație euro. Pentru un dulap cu haine la modă. Dar cine ne întoarce dorul de mamă, cine ne întoarce acele zile când de sărbători eram nevoiți să plângem când primim coletele? Cine? De ce? Cum așa?
Îi mulțumim dlui Ion Mocanu, administrației Liceului Teoretic cu profil de Arte „Elena Alistar”, dnei Lilia Babuc, colectivului de profesori, pentru lecția de educație patriotică, lecția de suflet pe care a inoculat-o elevilor clasei date. Sunt încrezătoare, acești copii vor prețui esențele, vor prețui FAMILIA. Această generație de copii va dori să facă Republica Moldova mai frumoasă și mai bogată. Dragi elevi ai clasei a XII-a de la Liceul Teoretic cu profil de Arte „Elena Alistar" din Chișinău! Mă bucur enorm să vă văd pe voi, tinerii noștri artiști, strălucind pe scenă și aducând viață acestor povești captivante. Vreau să vă felicit pentru curajul de a vă exprima prin artă și de a aduce pe scenă poveștile fascinante ale femeilor emigrante. Ați reușit să transmiteți emoții puternice, să stârniți reflecții și să aduceți în prim-plan teme de actualitate. Sunteți adevărați mesageri ai culturii și expresiei artistice. Acest examen de profil este doar o treaptă în drumul vostru spre împlinirea și profesionalizarea în domeniul artistic. Sper că veți continua să vă urmați pasiunea și să vă dezvoltați talentele, aducând bucurie și inspirație prin arta voastră. Vă doresc mult succes în toate proiectele viitoare, fie că sunt legate de teatru, muzică, dans sau orice altă formă de artă pe care o alegeți să explorați. Să aveți încredere în voi și să continuați să vă perfecționați, căci sunteți o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare. Prin intermediul regiei marelui artist emerit al Republicii Moldova, Ion Mocanu, profesor de artă teatrală, spectacolul vostru a prins contur și a captivat sufletele celor care au avut privilegiul de a-l urmări. Efortul, pasiunea și dedicația pe care le-ați investit în acest proiect de teatru sunt demne de admirație.”
Foto: din arhiva personală
8. La Atelier LiterNet, tineri de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, în proiectul de autocunoaștere prin scris Către mine
În aceste zile cu greva profesorilor din învățământul preuniversitar și adoptarea legilor educației, putem citi ce scriu tinerii de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, despre Ce înseamnă pentru ei competiția / Presiunea meditațiilor / Ziua de dinaintea examenului.
Atelierele de autocunoaștere prin scris Către mine s-au desfășurat în perioada martie - mai 2023 în trei module: scriere creativă (cu Oana Răsuceanu) scriere dramatică (în coordonarea Mihaelei Michailov) și scenaristică (cu Ana Agopian). Dedicate elevilor Colegiului Național „Gheorghe Lazăr" din București din trupa de teatru a liceului, Trupa As, aceste exerciții de scris vor sta la baza unui spectacol de teatru coordonat de regizoarea Iulia Rugină. Într-o manieră interactivă, care a îmbinat introducerea în teorie cu exprimarea creativă, liceenii au avut șansa să se familiarizeze cu scrisul în trei forme diverse, finalizând câte trei monoloage, un scenariu de scurtmetraj de ficțiune, și trei povestiri. LiterNet.ro găzduiește o selecție de texte din portofoliul fiecărui adolescent care a participat la ateliere.
Iată un fragment dintr-un text scris de Bianca Ujeniuc, elevă de 15 ani:
Și mă afund iar în cuvinte. Dar chiar și ele au ajuns la sfârșit. Ok, acum sigur ești pregătită. Ai recitit tot. De la definiții până la rezumate și autori. Gata. Dar era ora 1:00. Cum a trecut timpul așa repede? Nici nu mai contează. Decid să mă culc cât mai repede. Am făcut tot ce am putut. Sunt pregătită! Închid ochii. Ce o fi, o fi.
Textele elevelor și elevilor de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr" din București pot fi citite la Atelier LiterNet, aici: https://atelier.liternet.ro/arhivarubricii/199/Catre-mine.html
9. La Chișinău, etapa republicană a Concursului național de lectură „La izvoarele înțelepciunii”, ediția a XXXIII-a, dedicată scriitoarei Ana Blandiana
Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, în colaborare cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Secția Națională IBBY din Republica Moldova și sprijinul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, organizează sâmbătă, 27 mai 2023, cu începere de la ora 10.00, etapa republicană a Concursului național de lectură „La izvoarele înțelepciunii”, ediția a XXXIII-a, dedicată scriitoarei Ana Blandiana.
Scopul acestui concurs este promovarea lecturii și familiarizarea elevilor cu viața și activitatea personalităților din literatura, cultura, istoria națională și universală.
La etapa republicană a concursului vor participa 61 de elevi din clasele a X-XII-a din 27 raioane și din municipiile Chișinău și Bălți, care au fost selectați în cadrul etapei raionale/ municipale.
Juriul, prezidat de Adrian Ghicov, dr. hab., conf. univ., va acorda 10 premii I, 10 premii II, 10 premii III și 31 mențiuni. Toți participanții vor primi diplome.
Concursul se va desfășura în Sala „Clasa Viitorului” din incinta Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (adresa: mun. Chișinău, str. Ion Creangă, nr. 1).
Evenimentul poate fi urmărit și pe Facebook, aici: https://www.facebook.com/events/1305001330362717/
Dacă v-a plăcut 🆕 Newsletter Cultural © Daniel Cristea-Enache — 25 mai 2023, îl puteți distribui prin butonul de mai jos. Vă mulțumesc pentru că faceți parte din Comunitatea celor peste 12.000 de cititoare și cititori ai mei! 📖