De Ziua Națională a României, la mulți ani! pentru toate cititoarele și toți cititorii acestui Newsletter Cultural © Daniel Cristea-Enache
O veste grozavă: de astăzi se relansează TVR Cultural! Cel mai frumos cadou de Ziua Națională a României:
La emisiunea „Revista Culturală Trinitas” realizată de Teodora Stanciu la Radio Trinitas, am vorbit despre Istoria critică a literaturii române de Nicolae Manolescu, analizând-o prin comparație cu Istoria literaturii române de la origini până în prezent a lui G. Călinescu.
Foto: Dinu Lazăr
Cartea lui Nicolae Manolescu o puteți cumpăra de aici: https://cutt.ly/f1Yin7C
Emisiunea a fost difuzată în direct duminică, 27 noiembrie 2022, la Radio Trinitas, chiar de ziua lui Nicolae Manolescu; iar rubrica mea o puteți asculta aici:
Foto: Marius Brașoveanu
Un impresionant mesaj de felicitare, de Ziua Națională a României, din partea unei românce din Republica Moldova: Mariana Marin, Președinta Asociaţiei Generale a Învăţătorilor AGIRoMd
Foto: Lina Burbulea
ROMÂNIA REPREZINTĂ COLOANA FĂRĂ SFÂRȘIT A TUTUROR CELOR CE SIMT ROMÂNEȘTE
Mă adresez prin această felicitare tuturor celor ce simt România. Or, a simți România înseamnă a te gândi, în primul rând, la Limba Română, cea care ne asigură unitatea neamului.
Apărând Limba Română, ne identificăm fără frică în civilizația europeană ca un popor ce are demnitate de neam.
România, pentru mine, înseamnă Asociația Generală a Învățătorilor din România cu filiala în Republica Moldova, înseamnă a aduce zilnic tot ce e românesc în spațiul care este cel mai acasă.
Nu simt granițe, doar uneori sârma ghimpată din inimi. Fiind pedagogi, transformăm orice problemă în soluții. Evităm problemele prin ceea ce realizăm, ne inspirăm reciproc, punem umăr la umăr, idee la idee și în cei 12 ani de colaborare, am reușit să organizăm peste 30 de conferinţe, congrese, şcoli de vară la Chișinău cu participarea profesorilor români din Republica Moldova, România, Ucraina, Serbia. Promovăm spiritul de solidaritate pentru ridicarea prestigiului Limbii române în toate comunităţile din care venim, iar rolul nostru este să apărăm limba română prin acțiuni pedagogice zilnice și să aducem România în albia ei firească - în sufletele noastre.
România ne oferă o platformă comună în care să avansăm dezbaterea problemelor educaţiei; creşterea eficienţei actului educațional prin dezvoltare profesională; ameliorarea legislaţiei, a programelor, a manualelor şi a materialului didactic.
Ne preocupă aceleași valori: promovarea şi protecția drepturilor cadrelor didactice, progresul comunităţii pedagogice, promovarea intereselor morale, sociale şi materiale ale profesorilor; dezvoltarea profesională prin cursurile de formare susţinute de personalităţi din România și Republica Moldova deopotrivă și includerea în proiecte educaţionale internaţionale cu aceeași identitate - românească.
Prefer să accept titulatura de „frate mai mic”, în pofida accepțiunii că este dăunător sindromul ,,frate mai mare”.
România înseamnă pentru mine, în primul rând, siguranță. Suntem așteptați, înțeleși, măguliți, dar și încurajați.
Așa mici cum suntem, mici pe hartă, mici în experiențe, mici în exprimare, mici în cunoașterea adevăratei istorii, avem o familie care ne îmbrățișează și ne face să credem că suntem mari. Iar Împreună, suntem, cu adevărat, Mari.
România reprezintă Coloana fără sfârșit a tuturor celor ce simt românește. Prin ea, suntem în căutarea echilibrului și totodată a perspectivei, aidoma simbolului celebrului Constantin Brâncuși.
Infiniți ani, România!
Cu dragoste, Mariana MARIN, doctor în științe ale educației,
conferențiar universitar, președinta Asociației Generale a Învățătorilor din România, filiala din Republica Moldova
1 decembrie 2022
Rubrica BLISTER de Gabriela Feceoru în revista online „Literatura de azi”, revistă sub egida Uniunii Scriitorilor din România, indexată EBSCO
Foto: Casa de pariuri literare
Poemul Gabrielei Feceoru se intitulează Rai și aici puteți citi primele două strofe:
Am încercat să-mi imaginez Raiul
în timp ce curățam podeaua
citisem cartea lui Elvis Simon, Slab de înger
îmi imaginam îngeriinu știu dacă în Rai ești fericit
nu știu dacă în Rai mergi la muncă
nu știu dacă în Rai obții jobul mult dorit
nu știu dacă în Rai se râde de tine
Întregul poem îl puteți citi la rubrica Gabrielei Feceoru din revista „Literatura de azi”, aici: https://cutt.ly/C1YpBCS
Noul curs academic online ținut de conf. univ. dr. Daniel Cristea-Enache de la Facultatea de Litere, Universitatea din București: „Cinci scriitori români în 15 lecții” [Tudor Arghezi, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Marin Preda, Nichita Stănescu]
Pre-condiție pentru audierea cursului: cursanții trebuie să fie abonați la contul meu de Patreon, la orice tip de abonament.
La final, vor fi eliberate — la cerere — Certificate de audiere a cursului
Înscrieri: danielcristeaenache@gmail.com
Al treilea curs: sâmbătă, 3 decembrie, orele 11-13 (Despre Arghezi, cursul 3). Cursul este ținut live pe Google Meet cu toți cursanții, iar apoi înregistrarea cursului este încărcată pe contul meu de pe platforma Patreon.
Foto: MNLR
Foto: Diana Serena Bunea (Salon du livre de Montréal, noiembrie 2022)
Rubrica Întâmplări emoționante de Diana Serena Bunea
Scrisori către Dumnezeu
— Despre Oscar și Tanti Roz de Eric-Emmanuel Schmitt într-un articol și cu traducere de Diana Serena Bunea
„Cartea cu coperți șterse de timp aștepta de câteva zile pe noptieră. În timpul zilei îi aruncam priviri curioase așteptând cu nerăbdare s-o deschid, să-i pătrund tainele. Seara, o răsfoiam, cunoșteam subiectul, o carte despre moarte, despre ultimele zile din viața unui copil bolnav de cancer. Nu mai citisem o carte despre moarte, era un subiect tabu.”
Continuarea o veți putea citi la rubrica Dianei Serena Bunea, Guest Author pe contul meu de Patreon. Vă puteți abona chiar acum, alegând abonamentul Popular sau orice alt tip de abonament:
Foto: Anastasia Moise
Tuturor cititoarelor și cititorilor, o săptămână cu lecturi frumoase!
Congrats!👏
Mulțumim frumos, Daniel!
Ce surpriză minunată de 1 Decembrie!
La mulți ani!🇹🇩