Am scris pentru revista „Contemporanul - ideea europeană” o cronică literară amplă despre Timp retrăit, cartea lui Alex. Ștefănescu:
„Nivelul atins este cu atât mai lesne de apreciat cu cât materialul de observație și referentul acestor pagini nu îl formează evenimente istorice și personaje asemenea, ci corporalitatea, instinctele, slăbiciunile, pulsiunile, voința, limitele fizice, interioritatea, pofta de viață a celui țintuit de boală într-un fotoliu. Alex. Ștefănescu are puterea de a se ridica dincolo de suferințele îngrozitoare relatate în Durerea și a se bucura încă o dată de lume și de viața lui de până acum în ea.”
Întreaga mea cronică Spectacolul vieții o veți putea citi în revista „Contemporanul - ideea europeană”, aici: www.contemporanul.ro
Foto: Dinu Lazăr
Alex. Ștefănescu, Timp retrăit, Curtea Veche Publishing, București, 2022, 656 p.
Cartea lui Alex. Ștefănescu o puteți cumpăra de aici: https://cutt.ly/NM2SVwP
O scenă din carte: „În 1972, ca tânăr redactor la revista Tomis din Constanța (aveam 24 de ani), am fost trimis de șefii mei la București ca să obțin zece poezii de la Nichita Stănescu. Cu figura lui de prinț rus (plete blond-arămii, ochi albaștri, buze arse, de băutură, dar și de ardoarea vorbirii), poetul m-a privit ironic: «Exact zece?!» Eram la restaurantul Athénée Palace (la o masă la care se mai aflau Fănuș Neagu și Gheorghe Tomozei). «Da, zece.» Cu un secret amuzament, marele poet mi-a dictat una după alta zece poezii, improvizându-le pe măsură ce le dicta. Erau încântătoare. «Acum», a continuat Nichita Stănescu, «scrie pe o foaie separată încă una!» Și a mai compus una, pe loc, mai frumoasă decât toate celelalte. Eram amețit de admirație. «Îți place?» «Da! Da!» «În cazul ăsta, să-i dăm foc ca să rămână numai a noastră.» Mi-a luat foaia din mână și i-a dat foc cu bricheta, trimițând în neant o poezie care existase mai puțin de un minut.”
La emisiunea „Revista Culturală Trinitas” realizată de Teodora Stanciu la Radio Trinitas, am vorbit despre noul meu curs academic online „Cinci scriitori români în 15 lecții” [Tudor Arghezi, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Marin Preda, Nichita Stănescu]. Am insistat asupra lui Arghezi, cu care a debutat cursul online, și am citit un poem arghezian din volumul Cuvinte potrivite: Poartă cernită. Iată poemul arghezian citit în direct la „Revista Culturală Trinitas”, emisiunea realizată de Teodora Stanciu:
Emisiunea a fost difuzată în direct duminică, 20 noiembrie 2022, la Radio Trinitas; iar rubrica mea o puteți asculta aici:
Foto: Marius Brașoveanu
Din Republica Moldova, un dialog substanțial, la Vocea Basarabiei, purtat de Valentina Rusu cu prof. univ. dr. Mariana Marin, Președinta Asociaţiei Generale a Învăţătorilor AGIRoMd
Un fragment: „Copiii noștri simt când profesorul doar povestește tema, nu asta vor copiii. Noi acum promovăm și un concept nou de clasă inversată, este un concept prin care se dau sarcini pre-clasă, ținând cont că pandemia ne-a pus pe masă acest instrumentar digital și, din păcate, am suferit cumva fizic, dar iată că tehnologic am avansat. Foarte multe sarcini se dau pre-clasă, adică elevii pot studia materia nouă, conținutul nou de pe YouTube, de pe diferite platforme, iar la clasă să aibă loc activități de dezbatere, de discuții, de experimentare, de observare, de analiză.”
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici: https://cutt.ly/6M2Td4a
Foto: Lina Burbulea
Rubrica UNA-ALTA de Al. Cistelecan în revista online „Literatura de azi”, revistă sub egida Uniunii Scriitorilor din România, indexată EBSCO
Cunoscutul critic literar scrie o cronică despre volumul tinerei poete Andrada Yunusoglu, kismet: oasele noastre se vor descompune atât de frumos (Casa de pariuri literare, 2021):
„E parte din motto-ul acestui scenariu suplicial, cu narațiuni familiale pe cât de îndoliate, pe atât de pline de tandrețe. Vălul confesiv e ridicat cu discreție în aceste piese ale memoriei rănite – și ale cărei răni sunt nevindecabile – și ale frisoanelor de panică existențială”
Foto: Zi de zi
Întreaga cronică literară Poezia emigrației o puteți citi la rubrica lui Al. Cistelecan din revista „Literatura de azi”, aici: https://cutt.ly/XM2va9A
Foto: casa de pariuri literare
Andrada Yunusoglu, kismet: oasele noastre se vor descompune atât de frumos, Casa de pariuri literare, București, 2021, 80 p.
Cartea Andradei Yunusoglu o puteți cumpăra de aici: https://cutt.ly/3M2nxEI
Noul curs academic online ținut de conf. univ. dr. Daniel Cristea-Enache de la Facultatea de Litere, Universitatea din București: „Cinci scriitori români în 15 lecții” [Tudor Arghezi, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Marin Preda, Nichita Stănescu]
Pre-condiție pentru audierea cursului: cursanții trebuie să fie abonați la contul meu de Patreon, la orice tip de abonament.
La final, vor fi eliberate — la cerere — Certificate de audiere a cursului
Înscrieri: danielcristeaenache@gmail.com
Al doilea curs: sâmbătă, 26 noiembrie, orele 11-13 (Despre Arghezi, cursul 2). Cursul este ținut live pe Google Meet cu toți cursanții, iar apoi înregistrarea cursului este încărcată pe contul meu de pe platforma Patreon.
Foto: MNLR
Rubrica Întâmplări emoționante de Diana Serena Bunea
Efectul Nicholas
— Traducere și adaptare de Diana Serena Bunea după un articol semnat Diane Daniel, American Heart Association News
„Nicholas Green ar fi trebuit să împlinească 35 de ani anul acesta. Însă viața sa a fost scurtată acum 27 de ani, în urma unui act de violență, în timp ce se afla în vacanță în Italia cu familia. Această poveste și ceea ce a urmat au captivat o lume întreagă. Povestea începe în septembrie 1994, când Reg si Maggie Green conduceau pe o autostradă în Italia. Copiii lor, Eleonor de 4 ani și Nicholas de 7ani, dormeau pe bancheta din spate a mașinii închiriate. Hoții credeau…”
Foto: www.messinaora.it
Continuarea o puteți citi la rubrica Dianei Serena Bunea, Guest Author pe contul meu de Patreon. Vă puteți abona chiar acum, alegând abonamentul Popular sau orice alt tip de abonament:
Congrats, Daniel! 👏
Absolutely fantastic!
Mulțumim frumos pentru acest Newsletter cultural încântător!
Poezie, cronica literara, curs academic, emisiune radio, noi perspective pedagogice, întâmplări emoționante
6 items consistente si valoroase
Un adevărat regal de literatură și cultură!