Stimate cititoare, stimați cititori,
Ieri s-au făcut 14 ani de la despărțirea de Grigore Vieru. Iată unul dintre cele mai frumoase și reprezentative poeme ale sale, Casa mea, din volumul Numele tău (1968):
Foto: Editura Doxologia
La „Colocviile Municipiului Pitești”, la Centrul Cultural Pitești, în contextul Zilei Culturii Naționale, am ținut conferința Eminescu și poezia de azi, urmată de o dezbatere consistentă cu Leonid Dragomir (moderator), Nicolae Oprea, Mircea Bârsilă și Jean Dumitrașcu. La emisiunea „Revista Culturală Trinitas” realizată de Teodora Stanciu la Radio Trinitas, am vorbit despre evenimentul de la Pitești. Emisiunea a fost difuzată în direct duminică, 15 ianuarie 2023, chiar de Ziua Culturii Naționale; iar rubrica mea o puteți asculta aici:
Foto: Centrul Cultural Pitești
Iată un fragment din conferința mea, care va fi publicată în revista „Argeș”, precum și câteva strofe dintr-un poem excepțional al regretatului Emil Brumaru:
„În Rezervația de îngeri, Emil Brumaru selectează altceva din aria poeziei eminesciene, și anume lirica erotică. Perechea de o inocentă nerușinare, ferită de gura lumii de către o natură edenică, tolerantă și ocrotitoare, apare la Brumaru într-o traversare echivalentă cu totala eliberare. Erotica nu mai e însă romantică și nu mai înseamnă topirea corporalității într-un continuum sufletesc. Dimpotrivă, corporalitatea e esențială, în acord cu poetica lui Brumaru, astfel că fragmentele de decor eminescian nu modifică reprezentarea poetului de azi. Ne ţineam de mână mergeam arată un Brumaru la nivelul de vârf al artei sale, negociat aici simbolic și vizual cu erotica eminesciană”
Foto: Mircea Struțeanu
La Radio Timișoara, am purtat un dialog amplu cu Veronica Balaj despre Istoria literaturii române. De la începuturi, studiile literare și cursurile mele online, regretatul D.R. Popescu...
Emisiunea „Cultura la doi pași” a fost difuzată luni, 9 ianuarie 2023; o puteți asculta aici:
Foto: din arhiva personală
De Ziua Culturii Naționale, s-a vorbit mult despre Eminescu în spațiul public, socio-cultural, literar și educațional — și în România, și în Republica Moldova, și în toate țările unde trăiesc români.
Să nu uităm, totuși, cine a avut ideea ca Ziua Culturii Naționale să fie legată de ziua lui Eminescu: criticul și istoricul literar Eugen Simion. Regretatului meu Profesor, un omagiu pentru ideea lui minunată, tranformată, iată, în realitate, din dragoste pentru limba, literatura și cultura română…
Foto: Dinu Lazăr
Tot de Ziua Culturii Naționale și a lui Eminescu, o imagine impresionantă dintr-o postare mai veche pe Facebook a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU):
Foto: Mario Balint
Vești frumoase din Republica Moldova… Data de 16 ianuarie 2023 a fost ziua lansării unui proiect nou al AGIRoMd și IP Gimnaziul „Dumitru Roman” satul Drochia. 25 de instituții educaționale - partenere din Republica Moldova, cu 40 de echipe de proiect și-au dat întâlnire în cadrul Conferinței de lansare a Proiectului de Parteneriat Educațional PRIETENI LA DISTANȚĂ PRIN ACTIVITĂȚI INTEGRATE STREAM. „Proiectul inovativ are drept SCOP dezvoltarea competenței sociale a elevilor prin consolidarea relațiilor de prietenie între semeni, în contextul activităților integrate de tip STREAM, promovând principiul eterogen al colaborării și actualizând situații vitaliste în învățare.
Ce este STREAM? STREAM reprezintă abrevierea dn limba engleză pentru Science, Technology, Engineering, Rading, Art & Math. În limba română, acronimul se traduce astfel: Știință, Tehnologie, Lectură/Scriere, Inginerie, Artă și Matematică.
Elevii și mentorii lor, profesorii au fost curioși de a se întâlni cu echipele partenere și să afle care vor fi sarcinile lor timp de 3 luni. Proiectul creează deschiderea de a îmbina armonios curiozitatea cu învățarea.”
În proiect sunt 25 de școli: IP Gimnaziul „Dumitru Roman” satul Drochia, Drochia, IP Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”, Chișinău, IP Gimnaziul Cotova, Drochia, IP Gimnaziul Mîndîc, Drochia, IP Gimnaziul Nicoreni, Drochia, IP Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Cahul, Școala Primară, or. Florești, Florești, IP Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” or. Dondușeni, Dondușeni, Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, Chișinău, IP Gimnaziul- Grădiniță „Constantin Negruzzi”, Dondușeni, IP Gimnaziul Ratuș, Telenești, Liceul de Limbi Moderne și Management, Chișinău, IPIÎ Excelsis, Chișinău, IP Liceul Teoretic Pelinia, Drochia, Complexul educațional Trușeni, Chișinău, IP Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Căușeni, Gimnaziul Cotiujeni, Briceni, Gimnaziul Colicăuți, Briceni, IP Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Chișinău, Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Protalent”, Chișinău, IP Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu”, or. Hîncești, IP ,,Abeceluş", or.Durleşti mun.Chişinău, Liceul de Limbi Moderne și Tehnologii Informaționale SOCRATE, mun Chișinău, Instituția Publică ,,Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu", mun.Chișinău, Liceul Moldo-Finlandez, Municipiul Chisinău.
Mentorii naționali sunt Manea Natalia, învățătoare, IP Gimnaziul „Dumitru Roman” satul Drochia, raionul Drochia; Mariana MARIN, dr.ped., conf.univ., președintele AGIRoMd; Viorica LISNIC, metodist Direcția Educație Drochia; Elena DUBININ, învățătoare, grad didactic superior, IP Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Chișinău
Mai multe detalii despre proiect, pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/agiromd
Mariana Marin, conferențiar universitar și președinta Asociației Generale a Învățătorilor din România, filiala din Republica Moldova:
Foto: Lina Burbulea
Noul curs academic online ținut de conf. univ. dr. Daniel Cristea-Enache de la Facultatea de Litere, Universitatea din București: „Cinci scriitori români în 15 lecții” [Tudor Arghezi, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Marin Preda, Nichita Stănescu]
Pre-condiție pentru audierea cursului: cursanții trebuie să fie abonați la contul meu de Patreon, la orice tip de abonament.
Aici vă puteți abona: https://www.patreon.com/danielcristeaenache
La final, vor fi eliberate — la cerere — Certificate de audiere a cursului
Înscrieri: danielcristeaenache@gmail.com
Cursul 8: sâmbătă, 21 ianuarie, orele 11-13 (Despre Camil Petrescu, cursul 2). Cursul este ținut live pe Google Meet cu toți cursanții, iar apoi înregistrarea cursului este încărcată pe contul meu de pe platforma Patreon.
Foto: MNLR
În revista online „Literatura de azi”, revistă sub egida Uniunii Scriitorilor din România, indexată EBSCO, Al. Cistelecan a scris o cronică despre cel mai recent volum de poezie al lui Markó Béla, O propoziție despre libertate (Curtea Veche Publishing).
Foto: Zi de zi
Iată un fragment din cronica lui Al. Cistelecan:
„Markó Béla n-a participat, ca poet, la multe sindrofii dionisiace, dar nici nu s-a dat înapoi de la vertijul activist. Două bune decenii a fost printre protagoniștii vieții noastre politice, încărcîndu-se de demnități și răspunderi și ducînd bătălii interminabile. Pe bună dreptate, poezia lui a devenit, în compensație, contemplativă și reflexivă. E și modalitatea vizionară care se potrivește cel mai bine cu temperanța lui și cu nostalgia echilibrului – deopotrivă lăuntric și social.”
Imagine: România literară
Rubrica Întâmplări emoționante de Diana Serena Bunea
O traducere nouă din Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry:
„— Ce este un ceremonial? întrebă micul prinț.
— Este de asemenea un lucru de mult uitat, răspunse vulpea. Este ceea ce face ca o zi să fie diferită de celelalte zile, o oră, de celelalte ore. De exemplu, există un ceremonial al vânătorilor mei. În fiecare joi dansează cu fetele din sat. Ca urmare, joia este o zi nemaipomenită! Eu mă voi plimba până la vița de vie. Dacă vânătorii ar dansa oricând, zilele ar fi toate asemănătoare, iar eu nu aș avea niciodată vacanță.”
Continuarea o puteți citi la rubrica Dianei Serena Bunea, Guest Author pe contul meu de Patreon. Vă puteți abona chiar acum, alegând abonamentul Popular sau orice alt tip de abonament:
Foto: Anastasia Moise
A apărut numărul pe ianuarie al revistei „Argeș”, la care din acest an sunt și eu colaborator:
Iată un fragment din textul meu despre regretatul D.R. Popescu:
„Simbolistica, arabescul narativ, multiplicitatea ficțională și stratificarea elementului epic, cu paliere realiste și fantastice, istorice și biografice, modificarea perspectivei și încălcarea cronologiei, continua glisare între ce se expune și ce se ascunde sub ce se expune, modernitatea de sursă faulkneriană a romanelor lui D.R. Popescu sunt mai greu de asimilat decât realismul obiectiv și tradițional.”
Întregul număr din „Argeș” poate fi citit aici: https://cutt.ly/B275phV
Foto: Ziarul Financiar
Stimate cititoare, stimați cititori, o săptămână cu lecturi frumoase! 📖
Failed to render LaTeX expression — no expression found