Stimate cititoare, stimați cititori, vă invit să citiți noul Newsletter Cultural © Daniel Cristea-Enache — 6 iulie 2023.
1. Despre Cele mai frumoase poezii de Corneliu Antoniu (Editura Hertzog), la „Revista Culturală Trinitas”
Foto: din arhiva personală
La emisiunea „Revista Culturală Trinitas” realizată de Teodora Stanciu la Radio Trinitas, am vorbit despre Cele mai frumoase poezii, antologia regretatului Corneliu Antoniu (Editura Hertzog). Emisiunea a fost difuzată duminică, 2 iulie 2023; iar rubrica mea o puteți asculta aici:
Foto: Marius Brașoveanu/ Radio Trinitas
2. Doina Ruști — invitata lunii iulie pe LiterNet
La rubrica Bibliopolis, pe LiterNet, port dialoguri ample cu unii dintre cei mai importanți scriitori și critici literari români. Invitata din luna iulie pe LiterNet este Doina Ruști, „rundele” fiind săptămânale. Iată un fragment din prima „rundă”, care a apărut pe LiterNet împreună cu un CV „cinematografic”, memorabil:
„Bineînțeles, proza fantastică, de tip parabolic era în modă. Chiar când nu aveai cine știe ce de zis făceai jocul simbolurilor ca să te dai mare, dar mai ales pentru că toată generația 80 era narcotizată cu literatură sud-americană. Inițial, Fantoma din moară pleca de la zilele Cernobâlului, căci pe-atunci m-am apucat de roman. În 86 am scris o povestire, întristată nu atât de experiența teribilă prin care trecusem, cât de lipsa mea de viziune. Îmi amintesc și acum cum rânjeam ascultând știrile (la radioul meu, Gloria) despre explozie. Eram sigură că e o minciună, un mod de a ne ține închiși pe timpul vacanței, căci în anul ăla Paștele căzuse de 1 Mai. Povestirea despre zilele Cernobâlului a devenit nucleul celei de-a doua părți din Fantoma din moară. Dar prima formă închegată a romanului datează din 1987-1988.
Ultimii trei ani al dictaturii i-am petrecut mai mult pe la București, unde locuia soțul meu de-atunci. Făceam naveta cu o mașină, care aducea pește la restaurantul Pescarul, ori călătoream cu un tren de noapte și-ajungeam la prima oră în București; multă vreme după aceea mă trezeam în miez de noapte, convinsă că sunt în tren. Zilele petrecute în capitală se legau mereu de roman: fie de dactilografierea lui, fie de încercarea de-a intra într-o editură. Dar nu aveam legături în lumea literară, ci mai curând în cea a filmului. Multe weekenduri se duceau privind filme la Adrian Titieni, care era dotat cu un video. Acolo se aduna floarea boemei de-atunci, întâlniri care au continuat și după revoluție. Iar eu nu scăpam niciun prilej să vorbesc despre Fantoma din moară.
Bineînțeles, textul a fost modificat de multe ori, încât și-acum văd teancul de file dactilografiate, printre care se strecurau tot mai multe file scrise de mână. În perioada postdecembristă am completat, am rescris, mai ales că destul de repede îmi făcusem rost de un 2.86, un computer cu dischete de carton. Îmi amintesc cum scriam și rescriam, încântată de modificarea atât de rapidă a textului. Dar, culmea, completările n-au fost de natură ideologică. Și-am să-ți explic de ce. În inconștiența mea de-atunci, eram convinsă că romanul meu e perfect acceptabil în comunism, de vreme ce și alte cărți circulau bine-merci prin librăriile comuniste. Era proza fantastică a lui T.D. Savu, care vorbea despre o lume decăzută, apoi proza optzecistă, sumbră, înainte — Preda, Țoiu, cu trimiteri aproape directe, Animale bolnave dar mai ales În absența stăpânilor, două excepționale romane de Breban, care dădeau direct în inima sistemului, Laurențiu Fulga, depresiile sociale din Prins al lui P. Popescu, romanele lui Buzura etc. Așa că mi se părea că nu e ceva prea grav să faci și din Ceaușescu un personaj.”
Întreaga „rundă” poate fi citită pe LiterNet, aici: https://cutt.ly/6wurMeQ7
Foto: „În 1987, pe când scriam la Fantomă. E făcută într-o dimineață geroasă, de februarie.” (din arhiva personală)
3. Concursul intercultural de lectură „La izvoarele înțelepciunii” — etapa finală
Un reportaj de Tamara Pereteatcu:
După o pauză de trei ani (din cauza pandemiei) am revenit cu dor și bucurie la etapa finală a Concursului intercultural de lectură „La izvoarele înțelepciunii”, la care au participat echipa din Republica Moldova (finaliștii fazei republicane) și echipa din Iași. Evenimentul a avut loc la Filiala nr. 2 a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” din incinta Teatrului „Licurici”. Elevi de pe ambele maluri ale Prutului s-au întâlnit la „masa lecturilor” în cadrul ediției a XXXIII-a, (una cristică) „ANA BLANDIANA”.
Juriul a fost format din: Adrian Ghicov, dr. habilitat, conferențiar universitar la UPS „Ion Creangă”, Emanuela Ilie, conferențiar universitar, doctor în filologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași (copreședinte al juriului), Arcadie Suceveanu și Claudia Partole, scriitori, Eugenia Bejan, director general la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, Claudia Balaban (inițiatoarea concursului), Director de Onoare Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, Dumitru Șerban, bibliograf, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”, Iași, Victoria Tomuz, jurnalistă.
Evenimentul a fost moderat de Maria Harea, șef Secție Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”. Concurenții au excelat în cadrul celor 2 probe cu referire la creația poetică șI eseistică a scriitoarei Ana Blandiana: comentarea unui fragment de eseu și interpretarea creativă proprie a unei poezii de Ana Blandiana. Tinerii cititori au demonstrat deprinderi de cercetare, capacități oratorice, libertate în gândire și exprimare. În cadrul concursului a fost și o secvență online cu participarea scriitoarei Ana Blandiana, care i-a felicitat pe participanți pentru această frumoasă tradiție a unui concurs, care ne unește sufletele.
Adran Ghicov, președintele juriului și comoderator, a remarcat cunoștințele și atitudinea deosebite ale participanților față de acest concurs - o pistă de promovare și susținere a copiilor, care iubesc lecturile și participă cu mult entuziasm la concursurile literare, demonstrând cunoștințe temeinice.
Pe locurile premiante s-au plasat: Locul I: Dumitrița Delev, cl. X-a LT „Ștefan Vodă”, Ștefan Vodă, Anastasia Chirilă, cl. X-a Colegiul Național „C. Negruzzi”, Iași. Locul II: Daniela Sulima, cl. XI, LT „I. Creangă”, Florești, Maria Moruzi, cl. X-a, Colegiul Național „C. Negruzzi”, Iași. Locul III: Cristian Cubreacov, cl. XII-a, LT „Ioan Vodă”, Cahul, Sonia Munteanu, cl. X-a Colegiul Național „C. Negruzzi”, Iași.
Premianților li s-au acordat premii bănești. 14 concurenți au primit mențiuni. Toți participanții au primit Diplome și seturi de cărți. Echipa de la Iași a fost însoțită de Mihaela Morariu, șef Servicii Proiecte și Programe Culturale, PR Biblioteca Judeţeană Gh. Asachi Iaşi, Florentin Busuioc, bibliograf, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, organizator. Prof. Bida-Șurubaru Nicoleta , Colegiul National "Emil Racovita", Iasi, profesor coordonator, Prof. Mihaela Doboș, Colegiul Național "Costache Negruzzi" Iași - profesor coordonator.
Elevii din Iași au beneficiat de două excursii: la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și alta la Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi (Muzeul de Arheologie și Antropologie, Mănăstirea rupestră, Casa țărănească - Muzeu în s. Butuceni).
Iată câteva fraze spicuite din cele relatate de participanți: „Vizitele au fost frumoase și pline de istorie și cultură” (Maria Moruz), „O atmosferă excelentă alături de oameni excepționali. Am avut posibilitatea să-mi exprim bucuria și admirația față de Ana Blandiana. Am vizitat locuri minunate” (Sorina Gandrabur).
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii al RM; BNC „Ion Creangă; Uniunea Scriitorilor din Moldova; Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Iași; Inspectoratul Școlar Județean Iași; Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași; Secția Națională în Moldova a Consiliului Național al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY).
Elevii din Republica Moldova vor beneficia în luna august de o excursie pe locurile binecuvântate din ținutul Neamț.
Imagini: https://www.facebook.com/biblioteca.creanga
4. Profesorii continuă să se exprime, scriind — Ioana Hanchevici pe LiterNet
Greva s-a încheiat, dar profesorii continuă să vorbească. Ioana Hanchevici a scris pentru LiterNet un text despre realitate. Iată un fragment din Mai ușor cu pianul pe trepte:
„De mai bine de nouăsprezece ani sunt profesoară. Zece din cei nouăsprezece ani am dat examene de titularizare. De fiecare dată am avut notă, dar nu erau posturi. Sau, dacă ele existau pe hârtie, dispăreau până copiai codul de la avizier. În ședința publică ți se spunea răspicat că nu există postul respectiv. Comunismul căzuse, dar obiceiurile nu muriseră. Tonul ierarhiza. Încă o face. Posturile, puține câte erau, le reveneau lui x, y și z, care nu aveau treabă cu matematicile, pentru că x, y și z erau cunoscute și aveau nume proprii. Vacanțele mi le-am petrecut între examene de titularizare, definitivat, gradul II, gradul I (un fel de doctorat al preuniversitarilor), cursuri pe care mi le plăteam, biblioteci, tratate de psihologie care să mă ajute să înțeleg mai bine copiii cu care lucram.”
Textul integral poate fi citit pe LiterNet, aici: https://cutt.ly/Qwu8SVP0
5. Rubrica Întâmplări emoționante de Diana Serena Bunea
O traducere nouă din Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry
Foto: Literary Hub
XXV
Această apă era cu totul altceva decât un aliment. Ea se născuse din mersul dedesubtul stelelor, din cântecul scripetelui, din efortul brațului meu. Era bună pentru inimă precum un cadou. Când eram mic copil, lumina pomului de Crăciun, muzica slujbei de la miezul nopții, căldura zâmbetelor ofereau strălucire cadoului de Crăciun pe care îl primeam.
— Oamenii de la tine, zise Micul Prinț, cultivă cinci mii de trandafiri într-o grădină… și tot nu găsesc ceea ce caută…
— Nu găsesc, am răspuns eu.
— Și cu toate acestea, ceea ce caută poate fi găsit într-un singur trandafir sau o gură de apă…
— Bineînțeles, am răspuns eu.
Continuarea o puteți citi la rubrica Dianei Serena Bunea, Guest Author pe contul meu de Patreon. Vă puteți abona chiar acum, alegând abonamentul Popular sau orice alt tip de abonament:
Foto: Anastasia Moise
6. În martie am început noul meu curs online, „Istoria poeziei românești în 15 lecții. De la Eminescu la Dan Sociu”
Vom înțelege mai bine poezia românească dacă îi cunoaștem istoria; și vom înțelege, totodată, că „replica” „asta nu e poezie” este ea însăși parte a istoriei poeziei, fiind rostită aproape de fiecare dată când a apărut un artist original.
La finalul cursului, nu ne va mai „speria” niciun text poetic, fiindcă vom deține instrumentele și „senzorii” necesari pentru a analiza poemele, a le interpreta, a le înțelege și a le gusta.
De pe 25 martie, în fiecare sâmbătă — cursul meu nou „Istoria poeziei românești în 15 lecții. De la Eminescu la Dan Sociu”. Cine nu poate audia cursurile live sâmbăta de la ora 11 le poate asculta oricând pe platforma Patreon (pe măsură ce le țin), aici: https://www.patreon.com/danielcristeaenache
Imagine: Ioan Es. Pop văzut de Cato Lein
7. Jurnal de călătorie: Valencia văzută de Diana Radovan, pe LiterNet
Pentru Diana Radovan, Valencia este un oraș în care vacanța te îmbogățește și spiritual. Iată un fragment din jurnalul său de călătorie de pe LiterNet:
„Palatul Artelor este însă cea mai mare clădire de aici. Găzduiește opera și se poate vizita doar sub forma unui tur ghidat. Am noroc și prind chiar ultimul tur ghidat al zilei. Aleg să fac parte din grupul mai mic, vorbitor (sau, în cazul meu, mai degrabă înțelegător și ocazional vorbitor) de spaniolă. Deși lumea tot speculează sursa de inspirație a formelor arhitecturale din clădire (barcă, schelet de balenă etc.), creatorul lor Santiago Calatrava a declarat chiar el cum că inspirația sunt de fapt căștile spartane, așa ne povestește ghida. Tot ea ne spune că toate clădirile din acest complex arhitectural și informațional au fost proiectate de Santiago Calatrava, mai puțin una dintre ele (El Oceanográfico), al cărei design e creația lui Félix Candela.”
Palatul Artelor, denumit după Regina Sofia. Foto: LiterNet
Textul integral poate fi citit pe LiterNet, aici: https://cutt.ly/nwu8CuKW
Dacă v-a plăcut 🆕 Newsletter Cultural © Daniel Cristea-Enache — 6 iulie 2023, îl puteți distribui prin butonul de mai jos. Vă mulțumesc pentru că faceți parte din Comunitatea celor peste 12.000 de cititoare și cititori ai mei! 📖