Stimate cititoare, stimați cititori,
La despărțirea de Dumitru Radu Popescu
La emisiunea „Revista Culturală Trinitas” realizată de Teodora Stanciu la Radio Trinitas, am vorbit despre marele scriitor plecat dintre noi. Emisiunea a fost difuzată în direct duminică, 8 ianuarie 2023; iar rubrica mea o puteți asculta aici:
Foto: Ziarul Financiar
Pe 9 ianuarie a fost ziua unui poet contemporan de prim rang. La mulți și buni ani! pentru Ion Mureșan
Foto: Cato Lein
La Radio Timișoara, am purtat un dialog amplu cu Veronica Balaj despre Istoria literaturii române. De la începuturi, studiile literare și cursurile mele online, regretatul D.R. Popescu...
Emisiunea „Cultura la doi pași” cu Simona Pele a fost difuzată luni, 9 ianuarie 2023; și o puteți asculta aici:
Iulian Boldea coordonează la revista „Vatra" un dosar tematic: „Portret în palimpsest: Eugen Negrici" ce urmează să apară în nr. 1-2/ 2023. Iulian Boldea a făcut public un fragment dintr-un articol al lui Andrei Pleșu dedicat lui Eugen Negrici:
„O spun cu persistentă melancolie: l-am întâlnit pe Eugen Negrici târziu; prea târziu! Vorbesc de întâlnirea față către față. Am descoperit, pe neașteptate, un prieten, o rară combinație de aplomb și interogativitate, de cordialitate și rigoare, de interlocuție sobră și umor relativizant. Mi-ar fi plăcut să împart cu el mai mulți ani, mai multe taclale, mai multă comesenie...”
O revenire asupra unui eveniment desfășurat în Republica Moldova, între 14 și 24 decembrie 2022
Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România, filiala din Republica Moldova, Instituția Publică Gimnaziul-Grădiniță Merenii Noi, Anenii Noi și Direcția Generală Educație, Cultură și Turism Anenii Noi au organizat PROIECTUL EDUCAȚIONAL INTERNAȚIONAL CONCURS „SURPRIZE DE CRĂCIUN, 2022”.
Coordonatori naționali ai proiectului sunt Consiliul Director al AGIRoMd, reprezentat de președinta Mariana Marin, dr. ped., conf. univ și IP Gimnaziul-Grădiniță Merenii Noi, Anenii Noi, reprezentat de Suhin Angela, directoare-adjunctă pentru educație. Proiectul, care se află la ediția a III-a, a avut obiectivul de educare a relaţiilor umane în cadrul comunităţii, precum și sensibilizarea prin acțiuni de recunoștință și caritate în contextul sărbătorilor de iarnă. Totodată, proiectul valorifică şi potenţialul de creativitate al copiilor şi al cadrelor didactice, care doresc să transmită copiilor valorile prieteniei, ale omeniei, generozității şi să le dezvolte capacităţile de comunicare cu cei din jurul lor. La Concursul Internațional au participat elevi și cadre didactice din peste 500 de instituții de învățământ din Republica Moldova, România, Serbia, Ucraina și Ungaria. La etapa internațională, au fost evaluate 2623 de lucrări la cele 5 probe.
Mariana Marin, conferențiar universitar și președinta Asociației Generale a Învățătorilor din România, filiala din Republica Moldova:
Foto: Lina Burbulea
Impresionantă a fost pentru mine „Proba 4. Eu sunt Moș Crăciun!”, cu „Acțiune de caritate pentru o familie nevoiașă sau pentru refugiații din localitatea dumneavoastră”:
„Aici sunt lucrările participanților: https://cutt.ly/M2jbwpn”
Mai multe detalii, pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/agiromd
Noul curs academic online ținut de conf. univ. dr. Daniel Cristea-Enache de la Facultatea de Litere, Universitatea din București: „Cinci scriitori români în 15 lecții” [Tudor Arghezi, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Marin Preda, Nichita Stănescu]
Pre-condiție pentru audierea cursului: cursanții trebuie să fie abonați la contul meu de Patreon, la orice tip de abonament.
Aici vă puteți abona: https://www.patreon.com/danielcristeaenache
La final, vor fi eliberate — la cerere — Certificate de audiere a cursului
Înscrieri: danielcristeaenache@gmail.com
Al șaptelea curs: sâmbătă, 14 ianuarie, orele 11-13 (Despre Camil Petrescu, cursul 1). Cursul este ținut live pe Google Meet cu toți cursanții, iar apoi înregistrarea cursului este încărcată pe contul meu de pe platforma Patreon.
Foto: MNLR
În revista online „Literatura de azi”, revistă sub egida Uniunii Scriitorilor din România, indexată EBSCO, un poem de Gabriela Feceoru, personaje:
„Fiecare personaj trebuie să știe când intră
și când iese din scenă
ca un Dumnezeu molecular
cu totul în palme sau cu nimicul
cortina se ridică și cade
avanscenă și postscenă
tu te superi ea râde el învinge ea tace
muzică de suspans
dacă înțelegi că e un spectacol
înțelegi tonul înțelegi totul
declarațiile pentru pace
mâna pe piept ancorată
personajul e centrul
replicile îi țin pe spectatori cu ochii la
cei pentru care scriem
cei pentru care scriem ne fac nemuritori
totul e să știi când intră personajul
tău în scenă
și când iese.”
Foto: Casa de pariuri literare
Rubrica Întâmplări emoționante de Diana Serena Bunea
O traducere nouă din Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry:
„A doua zi micul prinț a revenit.
— Ar fi fost mai bine să revii la aceeași oră, spuse vulpea. Dacă vii de exemplu la
ora patru după-amiaza, eu voi începe să mă simt fericită încă de la ora trei. Cu
cât timpul va avansa, cu atât mai fericită mă voi simți eu. La ora patru deja mă
voi agita și mă voi îngrijora, voi descoperi prețul fericirii. Dar dacă vei veni la
orice oră eu nu aș ști niciodată când să-mi pregătesc inima. Este nevoie de un
ceremonial.
— Ce este un ceremonial? întrebă micul prinț.”
Continuarea o puteți citi la rubrica Dianei Serena Bunea, Guest Author pe contul meu de Patreon. Vă puteți abona chiar acum, alegând abonamentul Popular sau orice alt tip de abonament:
Foto: Anastasia Moise
Ieri, la „Colocviile Municipiului Pitești”, la Centrul Cultural Pitești, în contextul Zilei Culturii Naționale, am ținut conferința Eminescu și poezia de azi, urmată de o dezbatere consistentă cu Leonid Dragomir (moderator), Nicolae Oprea, Mircea Bârsilă și Jean Dumitrașcu.
Un fragment din conferința mea, care va fi publicată în revista „Argeș”:
„Cu cât un poet de azi este mai diferit de Eminescu, cu atât întâlnirea dintre poeticile și formulele discursive ale celor doi (clasicul și contemporanul) este mai frumoasă și mai în profunzime. Și cu cât acest tip de întâlnire se repetă, de la un poet de azi la altul, cu atât importanța nu istorică, ci de actualitate a poeziei eminesciene se degajă. Nu mă refer la o actualitate de tematică ori la una de problematică, ci la una de conștiință poetică, de limbaj artistic, de structură lirică.”
Stimate cititoare, stimați cititori, o săptămână cu lecturi frumoase! 📖
Failed to render LaTeX expression — no expression found