Stimate cititoare, stimați cititori, vă invit să citiți noul Newsletter Cultural © Daniel Cristea-Enache — 6 aprilie 2023.
1. Despărțirea de Niculae Gheran
O veste foarte tristă: a murit marele Editor Niculae Gheran. Dumnezeu să-l odihnească…
Foto. Consiliul Județean Bistrița-Năsăud
2. Ioan Es. Pop — 65
Pe 27 martie, un mare poet român contemporan a împlinit o vârstă rotundă și frumoasă: 65 de ani. La mulți și buni ani! pentru Ioan Es. Pop
3. Premiul „Romulus Rusan” pentru cartea de literatură a memoriei
Fundația „Ana Blandiana & Romulus Rusan” și Fundația „Spandugino” vă invită la ceremonia de decernare a PREMIULUI „ROMULUS RUSAN” pentru cartea de literatură a memoriei pe anul 2022, care va avea loc joi, 6 aprilie, ora 18, în sala de conferințe a reprezentanței Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din București, str. Jean-Louis Calderon, nr. 66.
Finaliștii Premiului „Romulus Rusan” – ediția 2022 – sunt următorii:
Ioana Bentoiu – pentru cartea Pascal Bentoiu. Istorie trăită. Scrisori pentru Ioana (Editura Humanitas);
Sabina Fati – pentru cartea Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi. Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia (Editura Humanitas);
Monica Pillat – pentru cartea Bunicul meu fără mormânt. Gheorghe Ene Filipescu (Editura Humanitas);
Alexandru Teodorescu – pentru cărțile Tenebre și lumini. În pânza de păianjen a Securității și Celula de minori. Cinci ani în temnițele și lagărele de muncă forțată ale României comuniste (Editura Cartea Românească);
Ion Vianu – pentru cartea Investigații mateine. Amintiri (Editura Polirom).
Premiul „Romulus Rusan” pentru cartea de literatură a memoriei a fost instituit în 2022 de Fundația „Ana Blandiana & Romulus Rusan” și Fundația „Spandugino”. Acest premiu celebrează personalitatea extraordinară a lui Romulus Rusan, scriitor, intelectual public de marcă al ultimelor decenii, ctitor de instituții fundamentale pentru destinul autentic democratic al României, luptător de cursă lungă pentru memoria profundă, în adevăr, a istoriei recente.
Criterii de eligibilitate: Juriul ia în discuție cărțile apărute în limba română în cursul anului precedent, precum și contribuțiile cele mai importante pentru construirea unui adevărat patrimoniu al memoriei.
Juriul celei de a doua ediții a Premiului „Romulus Rusan” are următoarea componență: Mihai Zamfir (președinte), Ion Pop, Nicolae Prelipceanu, George Ardeleanu, Ana Blandiana, Cristian Pătrășconiu, Lavinia Spandonide.
Trofeul premiului „Romulus Rusan” este realizat de artista Maria Pop Timaru.
Câștigătorul primei ediții a Premiului „Romulus Rusan” a fost Dorian Galbinski (Dorian Galor) pentru cartea Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC, Editura Humanitas, 2021.
4. Claudia Nedelcu Duca în dialog cu Cristi Puiu, pe LiterNet
Claudia Nedelcu Duca l-a intervievat pe Cristi Puiu pe LiterNet. Iată un fragment din dialogul cu marele regizor:
Eu nu pot să pun muzică în film. Mă uit la Hitchcock, îmi place de mor, are muzică cât cuprinde. Am o problemă cu muzica de acolo? Absolut deloc. Niciuna. Nu confund lucrurile, dar eu nu pot. Trebuie să înțeleg de ce o fac. Ca să înțeleg acest proces trec printr-un alt proces de cântărire, evaluare a tuturor acestor detalii care ajung să compună în final un film sau un tablou, o fotografie. Atunci când ești îndrăgostit și ți se cere să pui în cuvinte, sună dogit. Nu ai cum să acoperi lucrurile astea. De ce fac film, știind bine că lucrurile stau așa? Filmul nu se face așa, doar proștii fac filme așa, de asta sunt și o mulțime de filme proaste, o mulțime de filme moarte. Nu poți confunda instalarea ta la pescuit cu pescuitul ca atare. Sunt pescari care cred că dacă au ultimele scule o să pescuiască foarte bine. Nu! Asta nu ține de sculă, de felul în care te așezi tu acolo, deși lucrurile astea sunt importante. Este important ca tu să ridici schela, dar ceea ce vei construi nu ține de schela ta. E nevoie ca eu să mă trezesc dimineața, să mă duc pe platoul de filmare, să construiesc mizanscena. E nevoie ca eu să scriu scenariul. Nu aș putea să fac un film după scenariul altuia. O vreme am crezut că pot, dar nu pot. Astea sunt lucruri obligatorii, dar filmul nu se face așa. Din cauza asta greșesc cei care fac confuzia și asociază nașterea filmului cu facerea filmului, indiferent de pe ce poziție ar vorbi, că e vorba de regizor, că e vorba de scenarist, că e vorba de operator imagine, operator sunet, oamenii deștepți știu despre ce vorbesc. Filmul se naște, nu se face.
Întregul dialog poate fi citit pe LiterNet, aici: https://cutt.ly/F7aneTe
5. Pe 25 martie am început noul meu curs online, „Istoria poeziei românești în 15 lecții. De la Eminescu la Dan Sociu”
Vom înțelege mai bine poezia românească dacă îi cunoaștem istoria; și vom înțelege, totodată, că „replica” „asta nu e poezie” este ea însăși parte a istoriei poeziei, fiind rostită aproape de fiecare dată când a apărut un artist original.
La finalul cursului, nu ne va mai „speria” niciun text poetic, fiindcă vom deține instrumentele și „senzorii” necesari pentru a analiza poemele, a le interpreta, a le înțelege și a le gusta.
De pe 25 martie, în fiecare sâmbătă — cursul meu nou „Istoria poeziei românești în 15 lecții. De la Eminescu la Dan Sociu”. Cine nu poate audia cursurile live sâmbăta de la ora 11 le poate asculta oricând pe platforma Patreon (pe măsură ce le țin), aici: https://www.patreon.com/danielcristeaenache
6. Rubrica Întâmplări emoționante de Diana Serena Bunea
O traducere nouă din Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry
Foto: Literary Hub
XXIII
— De ce vinzi tu aceasta? întrebă micul prinț.
— Este o mare economie de timp, spuse comerciantul. Experții au făcut calcule. Economisim 53 minute pe săptămână.
— Și ce facem cu cele cincizeci și trei de minute?
— Facem ce dorim.
— Eu, își spuse micul prinț, dacă aș avea cincizeci și trei de minute la dispoziție, aș merge foarte încet spre o fântână...
Continuarea o puteți citi la rubrica Dianei Serena Bunea, Guest Author pe contul meu de Patreon. Vă puteți abona chiar acum, alegând abonamentul Popular sau orice alt tip de abonament:
Foto: Anastasia Moise
7. Clubul de joi al profesorului: Laboratorul de Idei Creative
Joi, 23 martie 2023, a avut loc o altă ședință a Clubului de joi al profesorului: Laboratorul de Idei Creative, proiect coordonat de Mariana Marin, dr. conf., și Natalia Moglan, manager de proiect, cu genericul „Abordarea didactică a textului discontinuu.” În cadrul atelierului au fost vizate unele aspecte ale studierii textului discontinuu, precum: clasificarea textelor abordabile în şcoală, conform curriculumului disciplinar — 2019, oportunitățile didactice de studiere şi evaluare a textelor discontinue, dar și strategiile de elaborare a acestora. De fapt, abordarea textului fragmentat, intermitent, organizat în grafice, tabele sau diagrame impune explicitarea datelor, verbalizarea informaţiei exprimate în cifre sau simboluri, descifrarea datelor statistice, ceea ce contribuie la dezvoltarea competenţei lectorale, de „literație” a textului.
Ca de fiecare dată, membrii Clubului au trăit frumoasa experiență de a discuta cu un Campion al Limbii Române. Viorica Goraș-Postică, doctor habilitat, profesor universitar, coordonator de proiecte la Universitatea de Stat din Moldova, vice-preşedinta Centrului Educaţional „ProDidactica”, nume de referință în filologia, dar și pedagogia contemporană, a abordat inovația și schimbarea în domeniile de cercetare de care se preocupă: diplomația pedagogică, digitalizarea procesului educațional, formarea și dezvoltarea competențelor culturale și interculturale, citându-l aici pe Constantin Cucoș: „Școala trebuie să fie mai întâi culturală, apoi — interculturală”.
Deși trăim într-o epocă tehnologizată, Viorica Goraș-Postică susține că lectura cărții „vii” ne mai ține, ba, mai mult, îi e teamă de profesorul care nu are o carte deschisă și, deși are multiple preocupări, încheie ziua cu lectura. În această ordine de idei, a recomandat să descoperim gândurile lui Haruki Murakami din Pădurea norvegiană.
Dacă v-a plăcut 🆕 Newsletter Cultural © Daniel Cristea-Enache — 6 aprilie 2023, îl puteți distribui prin butonul de mai jos. Vă mulțumesc pentru că faceți parte din Comunitatea celor peste 12.000 de cititoare și cititori ai mei! 📖