Stimate cititoare, stimați cititori, vă invit să citiți noul Newsletter Cultural © Daniel Cristea-Enache — 13 iulie 2023.
1. Despărțirea de Milan Kundera
Ne-a părăsit un mare scriitor… RIP, Milan Kundera
Imagine: The New York Times
2. Despre Octavian Paler, la „Revista Culturală Trinitas”
La emisiunea „Revista Culturală Trinitas” realizată de Teodora Stanciu la Radio Trinitas, la rubrica mea Linia de contur, am vorbit despre posteritatea lui Octavian Paler.
Foto: din arhiva personală
Emisiunea a fost difuzată duminică, 9 iulie 2023; iar rubrica mea o puteți asculta aici:
Foto: Marius Brașoveanu/ Radio Trinitas
3. Arta de a explica simplu sau un nou manual-metodă CD PRESS pentru Limba și literatura română
Descoperă arta de a explica simplu în noul manual CD PRESS de Limba și literatura română pentru clasa a VI-a!
4. Pe LiterNet, rubrica La persoana I — Diana Serena Bunea în dialog cu Daniel Cristea-Enache
Diana Serena Bunea (English Teacher, Collège Mont-Royal, Montréal și corespondentă a revistei „Literatura de azi”) mi-a făcut onoarea unor convorbiri ce vor constitui o carte; și care sunt purtate, bilunar, pe LiterNet, la rubrica La persoana I.
Foto: Anastasia Moise
Iată un fragment din a patra „rundă”, purtând titlul Pivnița casei din Strada Toamnei:
𝐃.𝐒.𝐁.: Privind poza bunicii pe care o postați adesea pe Facebook, regăsesc aceleași trăsături, aceeași lumină în ochi în chipul Dvs. și al Iuliei. Vă simt ca o „prelungire" a mamei și a bunicii. De curând Iulia, fiica Dvs., a absolvit Colegiul German „Goethe" cu rezultate excepționale încununate de rezultatul remarcabil obținut la Bacalaureatul German. Iată că ereditatea își spune cuvântul, Iulia face cinste cu brio Mamei și strămoșilor nobili! Felicitări! Cum ați aflat despre strămoșii Dvs. nobili, în ce împrejurare?
𝐃.𝐂.-𝐄.: Acum câțiva ani, mi se repeta stăruitor un vis. Ar merita poate să vorbim la un moment dat și despre capitolul „oniric" al vieții mele, fiindcă tot ceea ce se repetă în vis și ca vis are, cum arată pe drept cuvânt psihanaliștii, o semnificație.
Ce semnificație avea faptul că visam atât de des pivnița casei din Strada Toamnei și un fel de galerii subpământene care porneau din pivnița aceea și se întindeau pe sub oraș? Fusesem de câteva ori, când eram foarte mic, în pivnița aceea, care mă fascinase atunci. De pe un holișor, se ridica un chepeng și apoi se coborau niște scări abrupte pentru a ajunge jos, de unde bunicii urcau cu borcane de murături and stuff. Aveam și noi la bloc o „boxă" lângă alte „boxe" unde unii vecini își țineau borcane asemănătoare și alte produse, ca într-o cămară. Dar pivnița casei din Strada Toamnei era mult mai interesantă în ochii copilului de atunci; adoram să cobor pe acele trepte abrupte, ajungând jos după ce fusese ridicat chepengul. Perfect explicabil că mă fascina acel spațiu „tainic" de sub casa bunicilor (casa lor naționalizată și unde bunicii, săracii, erau chiriași, după cum aveam să aflu mai târziu). Ce băiețel oare n-ar fi fost încântat să coboare în acea pivniță magică, misterioasă, plină de surprize și, poate, de comori?
Dar de ce am început să visez eu atât de des pivnița casei din Strada Toamnei la o vârstă adultă, mai exact, de pe la 40 de ani? Vechea fascinație din copilărie revenise, din regimul diurn, în cel nocturn și oniric, se mutase din realitatea altei vârste într-un vis de „om mare"? Și de ce visam, de fiecare dată, nu numai pivnița în care coborâsem pe vremuri, ci și acele galerii subpământene inexistente în realitate care în vis porneau din pivniță și se întindeau pe sub orașul București? Era o reminiscență de lectură, o imagine dintr-o carte citită? Ce era cu galeriile acelea din visul meu atât de des repetat? Și unde duceau ele?
Întreaga „rundă” poate fi citită pe LiterNet, aici: https://cutt.ly/Mwi5Xnzt
În imagine: Bunicii mei din partea mamei, Niculina Evdochia n. Von Rampach și Nicolae Ghețu. S-au căsătorit în februarie 1941, la București, la Primăria Sectorului I (Galben). Foto din arhiva personală
5. La Atelier LiterNet, Alberto Păduraru stă de vorbă cu fraţii Bogdan şi Ştefan Iancu despre viaţa lor de actori de teatru şi / sau film
Alberto Păduraru l-a intervievat pe Ștefan Iancu pentru LiterNet. Iată un fragment din dialogul lor, intitulat Un brunch cu Spiderman:
A.P.: Povestește-mi un pic despre experiența de lucru la Libertate filmul. Tot ce simți tu să-mi zici despre asta.
Ș.I.: Am dat casting. Apoi am aflat că am luat. Tudor a pus foarte frumos problema. Mi-a încredințat unul dintre personajele din filmul lui, ceea ce mie mi se pare că e un gest - știu că pare absurd - dar e un gest mare, se naște o responsabilitate în tine ca actor când un regizor zice „Băi, uite am filmul ăsta, iar de bucățica asta vreau să ai tu grijă. O modelăm împreună, dar ai tu grijă de ea, e a ta". Mamă, mi se pare super emoționant. În general când sunt distribuit în ceva simt așa că am o misiune de dus la capăt și că nu - nu știu cum să zic - adică omul ăla îmi zice „Tu ești. În tine am încredere să faci asta." Și mi se pare că-l dezamăgesc dacă nu iau în serios treaba asta. Nu vreau să dezamăgesc regizorii cu care lucrez, adică aș vrea să rămână cu gândul că am făcut o treabă bună, sau măcar cea mai bună treabă pe care puteam să o fac eu în contextul ăla. Și să știe că poate n-a ieșit bine, dar eu chiar am făcut tot ce am putut. Și atunci vina nu mai e la mine, nu mai e la nimeni de fapt. Tu ai crezut că pot, eu n-am putut, am făcut ce am putut. Dar cumva mi se pare că așa ieși mult mai câștigat decât dacă știi că poți și îți bagi picioarele. Și atunci la Libertate, în momentul în care Tudor m-a încredințat cu rolul ăsta, care - again, ca să știe și oamenii - nu e unul mare, sau mă rog, apare destul de mult băiatul ăsta... - asta am simțit, toate lucrurile astea.
Foto: Adi Bulboacă
Dialogul cu Ștefan Iancu poate fi citit integral pe LiterNet, aici: https://cutt.ly/lwoyoTvF
Iată un fragment și din dialogul lui Alberto Păduraru cu Bogdan Iancu, intitulat Puterea micului om foarte divers:
A.P.: Apropo de supratema asta a spectacolului cu Respectă limita. Tu crezi că ai vreo limită ca actor? În sensul de, e vreun rol la care ai zice no - no?
B.I.: Momentan nu. Sunt deschis la orice. Sunt mare fan Sarah Kane, de exemplu, Pina Bausch, deci, nu știu... Ei sunt oameni, au fost oameni care cereau destul de mult de la actori, fie că era expunere, atât fizică, cât și psihologică sau emoțională și așa... Eu momentan sunt deschis la orice, pentru că îmi dau seama că sunt tânăr și așa trebuie să fiu acum și că o să încep - poate, sper că nu, sper să-mi țin spiritul ăsta cât mai mult - să mă integrez singur, fără să vreau, în anumite roluri... Încerc să nu, încerc să rămân cât de divers se poate, dar există oricând posibilitatea asta.
Foto din Individual Compus: Eliza Lupu
Dialogul cu Bogdan Iancu poate fi citit integral pe LiterNet, aici: https://cutt.ly/3woyzCOJ
6. La Craiova, Festivalul Tinerilor Regizori Theater Networking Talents — TNT, 2023
Dramaturgul Ivan Vîrîpaev şi regizorii tineri ai teatrului de mâine (Dóra Dobrovszki, Mara Bugarin, Teodora Florea) au fost la Craiova, la Festivalul Tinerilor Regizori Theater Networking Talents — TNT, 2023, mentorat de regizorul Bobi Pricop.
Cronici de spectacol, cronică de masterclass, gânduri despre viaţa de festival, interviuri pe LiterNet: https://agenda.liternet.ro/cronici/tnt2023.html
7. În martie am început cursul online „Istoria poeziei românești în 15 lecții. De la Eminescu la Dan Sociu”
Vom înțelege mai bine poezia românească dacă îi cunoaștem istoria; și vom înțelege, totodată, că „replica” „asta nu e poezie” este ea însăși parte a istoriei poeziei, fiind rostită aproape de fiecare dată când a apărut un artist original.
La finalul cursului, nu ne va mai „speria” niciun text poetic, fiindcă vom deține instrumentele și „senzorii” necesari pentru a analiza poemele, a le interpreta, a le înțelege și a le gusta.
De pe 25 martie, în fiecare sâmbătă — cursul meu nou „Istoria poeziei românești în 15 lecții. De la Eminescu la Dan Sociu”. Cine nu poate audia cursurile live sâmbăta de la ora 11 le poate asculta oricând pe platforma Patreon (pe măsură ce le țin), aici: https://www.patreon.com/danielcristeaenache
Foto: din arhiva personală
Dacă v-a plăcut 🆕 Newsletter Cultural © Daniel Cristea-Enache — 13 iulie 2023, îl puteți distribui prin butonul de mai jos. Vă mulțumesc pentru că faceți parte din Comunitatea celor peste 12.000 de cititoare și cititori ai mei! 📖