Stimate cititoare, stimați cititori,
1. Despre Creangă, la Chișinău
Pe 1 martie, de ziua lui Ion Creangă, am ținut o conferință publică — online — la Chișinău:
În Sala Google a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Republica Moldova, eu m-am simțit... ca acasă:
Un fragment din comunicatul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău:
CREANGĂ SAU DESPRE PURTĂTORUL DE HAR AL CUVÂNTULUI
De ziua spiritului tutelar al universității, la cei 186 de ani de la naștere, Ion Creangă a fost comemorat la modul profund al creației sale autentice, în litera și spiritul ei inconfundabil. Studenți și cadre științifico-didactice ale Facultății de Filologie și Istorie au demarat șirul valoric al evocărilor în preajma prezenței simbolice a scriitorului de pe Aleea Clasicilor, acolo unde, la inițiativa Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, a fost inaugurată ediția a XIII-a a Festivalului Național „ZILELE CREANGĂ”. Moderând evenimentele, profesorul Adrian GHICOV a transmis mesajul de salut și de adeziune la acțiunea educațional-culturală a doamnei rector Alexandra BARBĂNEAGRĂ și a readus în actualitate profilul de scriitor și pedagog al lui Ion Creangă. În intervențiile lor evocatoare, doamnele conferențiar doctor Olga BOZ (prodecanul facultății) și Svetlana DERMENJI (șefa Catedrei de limbă și comunicare) au descifrat coordonate axiologice imanente activității universitare, axate pe autenticitatea și creativitatea textelor CRENGIENE de referință pentru formarea cititorului avizat. Festinul omagial a continuat cu magistrala conferință tematică a domnului Daniel CRISTEA-ENACHE de la Universitatea din București, invitat special în contextul mobilității academice. Asistența — studenți, profesori și doctoranzi — a beneficiat de suport științific și metodic relevant în aria de interes a receptării creației lui Ion Creangă în postmodernitate. Prin eclatantul său discurs, domnul profesor și critic literar CRISTEA-ENACHE a confirmat ipoteza că scriitorul omagiat azi este și clasic, și modern prin excelență. Publicul a rezonat adecvat cu liniile de forță ale ideației prezentate și și-a afirmat interesul pentru continuarea acestui format de discuții filologice esențiale. În context, domnul Adrian GHICOV, doctor habilitat, conferențiar universitar, șeful Catedrei de limba și literatura română, l-a invitat pe Daniel CRISTEA-ENACHE să-și lanseze noua sa carte Scriitori din Basarabia la #UPSC și să facă parte din juriul Concursului Universitar „Moștenitorii lui Creangă”, ed. a II-a, 2023. Nimic nu e mult când e vorba de chemarea harului!
Mulțumiri pentru onoranta invitație Profesorului Adrian Ghicov, șeful Catedrei de limba și literatura română de la Facultatea de Filologie și Istorie; precum și Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău!
2. Despre Zoom de Ioana Ieronim (Editura Tracus Arte), la „Revista Culturală Trinitas”
La emisiunea „Revista Culturală Trinitas” realizată de Teodora Stanciu la Radio Trinitas, am vorbit despre volumul de poezie Zoom de Ioana Ieronim (Editura Tracus Arte):
Foto: Ziarul Financiar
Emisiunea a fost difuzată în direct duminică, 5 martie 2023; iar rubrica mea o puteți asculta aici:
Foto: Marius Brașoveanu
3. În dialog cu Al. Cistelecan pe LiterNet
Invitatul din luna martie pe LiterNet este Al. Cistelecan, iar „rundele” dialogului nostru sunt săptămânale. Iată un fragment din „runda” a treia:
Eu mă suspectez că sînt foarte slab ideologizat, nesigur, dînd dreptate cînd unuia, cînd altuia, după cum bate vîntul argumentelor. În discuțiile „ideologice” sînt mereu tentat să-i dau dreptate celui cu care vorbesc, părîndu-mi-se că are păreri mai articulate și mai bine argumentate. Pare că toți ceilalți au dreptate, doar eu nu. A trebuit o dată să cedez și în fața unui taximetrist care voia să anuleze toate taxele și impozitele. Cu greu am reușit să-i storc cîțiva bănuți pentru cei de la externe. Sînt fluctuant, cînd reacționar, cînd revoluționar, în funcție de problemă.
Întreaga „rundă” poate fi citită pe LiterNet, aici: https://cutt.ly/S4uq9Pj
Foto: Alexandru Vlad (1975)
4. Cursul academic online „Cinci scriitori români în 15 lecții” [Tudor Arghezi, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Marin Preda, Nichita Stănescu]
Pre-condiție pentru audierea cursului: cursanții trebuie să fie abonați la contul meu de Patreon, la orice tip de abonament.
La final, vor fi eliberate — la cerere — Certificate de audiere a cursului
Cursul 15: sâmbătă, 18 martie, orele 11-13 (Despre Nichita Stănescu, cursul 3). Cursul este ținut live pe Google Meet cu toți cursanții, iar apoi înregistrarea cursului este încărcată pe contul meu de pe platforma Patreon.
Iar de pe 25 martie, în fiecare sâmbătă — cursul meu nou „Istoria poeziei românești în 15 lecții. De la Eminescu la Dan Sociu”
Înscrieri: danielcristeaenache@gmail.com
Aici vă puteți abona:
5. Rubrica Întâmplări emoționante de Diana Serena Bunea
O traducere nouă din Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry
Foto: Literary Hub
XXIII
— Bună ziua, spuse micul prinț.
— Bună ziua, spuse comerciantul.
Era vorba despre un comerciant de pilule perfecționate care să îți înlăture setea. Înghiți una pe săptămână și dispare senzația de sete.
— De ce vinzi tu aceasta? întrebă micul prinț.
Continuarea o puteți citi la rubrica Dianei Serena Bunea, Guest Author pe contul meu de Patreon. Vă puteți abona chiar acum, alegând abonamentul Popular sau orice alt tip de abonament:
Foto: Anastasia Moise
Dacă v-a plăcut acest Newsletter Cultural din 16 martie 2023, îl puteți distribui prin butonul de mai jos. Vă mulțumesc pentru că faceți parte din comunitatea celor peste 12.000 de cititoare și cititori ai mei! 📖