Stimate cititoare, stimați cititori, vă invit să citiți noul Newsletter Cultural © Daniel Cristea-Enache — 27 aprilie 2023.
1. Despre Grigore Vieru și volumul Scriitori din Basarabia (Editura Știința), la „Revista Culturală Trinitas”
La emisiunea „Revista Culturală Trinitas” realizată de Teodora Stanciu la Radio Trinitas, am vorbit despre poezia lui Grigore Vieru, scriitor din sumarul cărții mele Scriitori din Basarabia, în curs de apariție la Editura Știința
Foto: Editura Doxologia
Foto: Editura Știința
Emisiunea a fost difuzată duminică, 16 aprilie 2023; iar rubrica mea o puteți asculta aici:
Foto: Marius Brașoveanu/ Radio Trinitas
2. Două cărți de Radu Cosașu, la Editura LiterNet
Foto: ProSport
Un august pe un bloc de gheață și As time goes by de Radu Cosașu pot fi citite pe LiterNet, fiind însoțite de câte un text al lui Radu-Ilarion Munteanu:
https://editura.liternet.ro/carte/46/Radu-Cosasu/Un-august-pe-un-bloc-de-gheata.html
https://editura.liternet.ro/carte/94/Radu-Cosasu/As-time-goes-by.html
3. Bogdan Burileanu despre Radu Cosașu, pe LiterNet
Foto: LiterNet
Tot pe LiterNet, Bogdan Burileanu semnează un text la despărțirea de Radu Cosașu. Iată un fragment:
Și-a alcătuit opera, parcă, în joacă (asta pentru că nu s-a luat niciodată prea în serios...) dar o făcea cu temeinicie, coerență și forța unui umor încântător, mereu la datorie. Nu știu cum de găsea timp pentru toate câte îl interesau, le urmărea, ca să le re-învie în prozele lui formidabile: viață politică, socială, culturală, sportivă. Adaug la aceasta o capacitate uimitoare de lectură temeinică, fără rabaturi și cu o știință, rar întâlnită, de a evidenția aspectele reușite, favorabile. I-au plăcut întotdeauna jocurile: canasta, belota, tablele... bașca cele sportive - Doamne, când găsea timp pentru toate?! Citindu-l descopereai faze nevăzute, reacții omenești cu reverberații ample, amănunte numai de el remarcate și interpretate, descifrate, înfrumusețate, elogiate... A fost un bonom sensibil și înțelept; un minunat vrăjitor, care a iubit enorm oamenii, viața și a restituit-o generos, prin spirit, tuturor celorlalți. Requiescat in Pace!
Întregul text poate fi citit pe LiterNet, aici: https://cutt.ly/h5EMv6f
4. Forumul Educației România – Republica Moldova, a II-a ediție, 5-6 mai, Chișinău, Mediacor, USM
Cea de-a doua ediție a Forumului Educației România - Republica Moldova, cu genericul Ecosistemul educațional în lumea digitalizată, va avea loc în perioada 5-6 mai 2023 la Chișinău. Gazda evenimentului va fi Universitatea de Stat din Republica Moldova. (Ediția I a Forumului s-a desfășurat la Iași, în România, pe 27-28 octombrie 2022.)
Proiectul „Forumul Educației România - Republica Moldova” este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, iar beneficiarul este Asociația Generală a Învățătorilor din România, filiala din Republica Moldova (Președintă: Mariana Marin).
Tema centrală a Forumului de la Chișinău este Învățarea și Leadershipul Învățării. Provocări, inițiative și demersuri în contextul lumii digitalizate.
Organizatorii și inițiatorii Forumului din Republica Moldova și România:
Departamentul Pentru Relația cu Republica Moldova a Guvernului României
AGIROMD, Chișinău;
Universitatea de Stat din Republica Moldova, Chișinău;
Universitatea Al. I. Cuza din Iași
Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, Chișinău;
Asociația Română de Literație, Iași;
Colegiul Richard Wurmbrand, Iași;
Compania Quartz Matrix, Iași
propun experiențe inedite de învățare, împărtășirea practicilor educaționale eficiente, demersuri inovative în spațiul educațional școlar și universitar, în sesiuni plenare, paneluri de discuții și workshopuri organizate la Universitatea de Stat a Republicii Moldova și în cinci instituții de învățământ din Chișinău. Forumul se va bucura de prezența specialiștilor și profesioniștilor cu renume din cele două țări, după cum urmează:
Din România:
Prof. Univ. Dr. Tudorel Toader – Rectorul Universității Al. I. Cuza din Iași
Prof. Univ. Dr. Laurențiu Șoitu – Universitatea Al. I. Cuza din Iași
Prof. Univ. Carmen Crețu – Universitatea Al. I. Cuza din Iași
Prof. Univ. Dr. Oana Macari – Universitatea Al. I. Cuza din Iași
Prof. Univ. Dr. Sebastian Popescu – Universitatea Al. I. Cuza din Iași
Prof. Univ. Dr. Gabriel Bădescu – Universitatea Babeș Bolyai din Cluj
Prof. Liliana Romaniuc, PhD, Asociația Română de Literație, Iași
Prof. Dr. Cristian Lucaci, Colegiul Richard Wurmbrand, Iași
Conf. Univ. Dr. Daniel Cristea-Enache, Universitatea din București
Din Republica Moldova:
Prof. Univ. Dr. Igor Șarov - Rectorul Universității de Stat din Moldova
Liliana Nicolaescu-Onofrei - deputat în Parlamentul Republicii Moldova
Anatolie Topală, Ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Prof. Univ. Dr. hab. Otilia Dandara - Prorectorul Universității de Stat din Moldova
Prof. Univ. Dr. hab. Anatol Gremalschi, expert în educație
Prof. Angela Cutasevici - viceprimarul mun. Chișinău
Dr. Pavel Cerbușca – directorul Liceului Teoretic Republican „Aristotel”
Dr. Conf. univ. Mariana Marin - președinta AGIRoMd
Dr. Lucia Argint - Șef Direcție la Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Educație și Cercetare
Forumul Educației România – Republica Moldova este un eveniment educațional care promovează și susține învățarea, inovarea, exprimarea opiniilor și transferul practicilor profesionale de succes din sistemele educaționale din cele două țări, cu scopul îmbunătățirii educației pentru copiii și tinerii din școlile și universitățile noastre.
La eveniment sunt invitați deputați din Parlamentul R. Moldova, Ministerul Educației și Cercetării, reprezentanți ai autorităților publice locale, reprezentanți ai societății civile, cadre didactice preuniversitare și universitare din România și R. Moldova, precum și din Diasporă.
Detalii despre eveniment găsiți în Broșura de prezentare: https://shorturl.at/gjzCD
6. Pe 25 martie am început noul meu curs online, „Istoria poeziei românești în 15 lecții. De la Eminescu la Dan Sociu”
Vom înțelege mai bine poezia românească dacă îi cunoaștem istoria; și vom înțelege, totodată, că „replica” „asta nu e poezie” este ea însăși parte a istoriei poeziei, fiind rostită aproape de fiecare dată când a apărut un artist original.
La finalul cursului, nu ne va mai „speria” niciun text poetic, fiindcă vom deține instrumentele și „senzorii” necesari pentru a analiza poemele, a le interpreta, a le înțelege și a le gusta.
De pe 25 martie, în fiecare sâmbătă — cursul meu nou „Istoria poeziei românești în 15 lecții. De la Eminescu la Dan Sociu”. Cine nu poate audia cursurile live sâmbăta de la ora 11 le poate asculta oricând pe platforma Patreon (pe măsură ce le țin), aici: https://www.patreon.com/danielcristeaenache
7. Rubrica Întâmplări emoționante de Diana Serena Bunea
O traducere nouă din Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry
Foto: Literary Hub
XXIV
— Nu poate să simtă pericolul, mi-am spus eu. Nu îi este niciodată foame sau sete.
Dar mă privea și a răspuns gândului meu:
— Și mie îmi este sete, hai să căutăm o fântână...
Am avut un gest de lașitate. Este absurd să cauți o fântână la întâmplare, în imensitatea deșertului. Cu toate acestea, ne-am pus în mișcare.
După ce am mers ore bune în liniște, s-a așternut noaptea, iar stelele începeau să lumineze. Le vedeam ca într-un vis, din cauza febrei provocate de lipsa de apă. Cuvintele micului prinț dansau în amintirea mea.
— Și ție îți este sete? l-am întrebat eu.
Continuarea o puteți citi la rubrica Dianei Serena Bunea, Guest Author pe contul meu de Patreon. Vă puteți abona chiar acum, alegând abonamentul Popular sau orice alt tip de abonament:
Foto: Anastasia Moise
Dacă v-a plăcut 🆕 Newsletter Cultural © Daniel Cristea-Enache — 27 aprilie 2023, îl puteți distribui prin butonul de mai jos. Vă mulțumesc pentru că faceți parte din Comunitatea celor peste 12.000 de cititoare și cititori ai mei! 📖