Stimate cititoare, stimați cititori, vă invit să citiți noul Newsletter Cultural © Daniel Cristea-Enache — 11 mai 2023.
1. Gheorghe Prini — 70
Gheorghe Prini, Directorul Editurii Știința de la Chișinău, a împlinit 70 de ani
La mulți și buni ani, la multe cărți editate de acest împătimit bibliofil și colegii săi!
Foto: Mircea V. Ciobanu
2. Prelegerea tematică de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău
Pe site-ul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, o prezentare a prelegerii mele tematice „Scriitori din Basarabia. O perspectivă critică și istoriografică”, pe care am susținut-o pe 4 mai, „pe viu”, la Chișinău:
În cadrul unui proiect de mobilitate academică, conferențiarul universitar doctor Daniel Cristea-Enache de la Facultatea de Litere din București a ținut astăzi, în fața studenților și a cadrelor științifico-didactice ale Facultății de Filologie și Istorie, prelegerea tematică „Scriitori din Basarabia. O perspectivă critică și istoriografică”. Cei prezenți au beneficiat de expertiza criticului și istoricului literar Daniel Cristea-Enache în raport cu ansamblul și complexul literaturii basarabene, pe care acesta o consideră „un întreg continent literar, cu o istorie și o evoluție proprie, cu o limbă română de o uimitoare expresivitate și cu constante ori particularități ce pot fi observate și analizate: și în poezie, și în proză, și în celelalte genuri și specii literare”. În discursul său magistral, conferențiarul a precizat insistent faptul că literatura scriitorilor basarabeni și contribuțiile criticilor basarabeni sunt pentru el o sferă (meta)literară, cu un centru propriu. De aici, se degajă plăcerea, dar și responsabilitatea personală, care, în textul critic și în cel istoriografic, ia forma de respect pentru scriitorii basarabeni din diferite generații și de variate formule artistice.
Precizăm faptul că domnul Cristea-Enache este un vechi și fidel prieten al comunității academice a UPSC, înregistrând participări multiple și valoroase la viața științifică și cultural-educațională a universității noastre, căreia îi promovează imaginea favorabilă din respect și convingere. Pentru această incontestabilă contribuție, a fost distins, prin decizia Senatului UPSC, cu cea mai înaltă apreciere – Medalia ION CREANGĂ. Profesorul și-a exprimat, în context, recunoștința cu mari emoții, pentru că respectiva distincție comportă o valoare simbolică specială: tatăl său adoptiv, criticul literar Valeriu Cristea, a scris mai multe cărți despre Ion Creangă, iar Universitatea este purtătoare demnă în timp a literaturii și pedagogiei scriitorului. Spiritul critic, rigoarea științifică și talentul literar al invitatului de onoare Daniel Cristea-Enache au cucerit audiența, care a exprimat dorința de reîntâlniri literare ca plăceri spirituale unice și formative.
Mulțumiri dnei Rector Alexandra Barbăneagră, Profesorului Adrian Ghicov, colegilor acestuia și Universității pentru manifestarea care m-a onorat și m-a emoționat în aceeași măsură!
Fotografii de Vasile Platon
3. Lansarea cărții Scriitori din Basarabia (Editura Știința) la Chișinău
Foto: Editura Știința
Volumul Scriitori din Basarabia (Editura Știința) a fost lansat la Chișinău, la a XXV-a ediție a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret. O prezentare a evenimentului moderat de către Adrian Ghicov (dr. habil., prof. univ., șeful Catedrei de limba și literatura română, Facultatea de Filologie și Istorie, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău), pe pagina de Facebook a Editurii Știința:
O lansare imperială a cărții lui Daniel Cristea-Enache, cu vorbitori de varii categorii de cititori (profesori universitari și școlari, critici, studenți) și cu un public neîncăpător în sala de conferințe, din toate zonele Basarabiei (de la Soroca la Sireț, Strășeni, de la Telenești la Chișinău, studenți și elevi de pretutindeni). „Scriitori din Basarabia”, cu o postfață de Alex. Ștefănescu, a primit Premiul Cartea de referință la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret de la Chișinău.
Video, aici: https://bit.ly/41fBPjU
„Reputatul critic și istoric literar Alex. Ștefănescu, care semnează postfața volumului «Scriitori din Basarabia», consideră că «Daniel Cristea-Enache, apreciat pentru inepuizabila sa capacitate de a citi, lipsa de prejudecăți și forța morală de a rămâne obiectiv, era cel mai în măsură să se ocupe de evaluarea literaturii de dincolo de Prut. Și, iată, s-a angajat în această întreprindere critică, într-un moment fast al biografiei sale, când a ajuns la plenitudine intelectuală și a deschis, oricum, un șantier vast pentru elaborarea unei istorii complete a literaturii române».”
Foto: Dinu Lazăr
La lansarea de la Chișinău, alături de Gheorghe Prini și Mircea V. Ciobanu de la Editura Știința. Foto: Prof. Angela Roșca/ Liceul Teoretic ,,Grigore Vieru", satul Sireți
4. Forumul Educației România – Republica Moldova, a II-a ediție, 5-6 mai, Chișinău, Mediacor, USM
Cea de-a doua ediție a Forumului Educației România – Republica Moldova, cu genericul Ecosistemul educațional în lumea digitalizată, a avut loc în perioada 5-6 mai 2023 la Chișinău. Gazda evenimentului a fost Universitatea de Stat din Republica Moldova. (Ediția I a Forumului s-a desfășurat la Iași, în România, pe 27-28 octombrie 2022.) Proiectul „Forumul Educației România – Republica Moldova” este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, iar beneficiarul este Asociația Generală a Învățătorilor din România, filiala din Republica Moldova (Președintă: Mariana Marin). Tema centrală a Forumului de la Chișinău a fost Învățarea și Leadershipul Învățării. Provocări, inițiative și demersuri în contextul lumii digitalizate.
Organizatorii și inițiatorii Forumului din Republica Moldova și România:
Departamentul Pentru Relația cu Republica Moldova a Guvernului României
AGIROMD, Chișinău;
Universitatea de Stat din Republica Moldova, Chișinău;
Universitatea Al. I. Cuza din Iași
Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, Chișinău;
Asociația Română de Literație, Iași;
Colegiul Richard Wurmbrand, Iași;
Compania Quartz Matrix, Iași
au propus experiențe inedite de învățare, împărtășirea practicilor educaționale eficiente, demersuri inovative în spațiul educațional școlar și universitar, în sesiuni plenare, paneluri de discuții și workshopuri organizate la Universitatea de Stat a Republicii Moldova și în cinci instituții de învățământ din Chișinău. Forumul s-a bucurat de prezența specialiștilor și profesioniștilor cu renume din cele două țări.
JURNAL DE EVENIMENT (I) de Mariana Marin și Elisaveta Iovu
Panelul exploratoriu nr. 3. „Învățarea transdisciplinară” s-a desfășurat în sala Centrului de Resurse pentru Formarea Continuă la Universitatea de Stat din Moldova și a fost moderat de dr. conf. univ. Mariana MARIN, președinta AGIRoMd.
Foto: AGIRoMd
În cadrul activității, au participat peste 50 cadre didactice din România și Republica Moldova.
Foto: AGIRoMd
Panelul a vizat clarificarea conceptului de „transdisciplinaritate”: de ce este importantă transdisciplinaritatea în școală, cum și unde ar trebui să se desfășoare activitățile transdisciplinare pentru realizarea unei învățări eficiente.
Prin expertizarea paneliștilor conf. univ. dr. Daniel Cristea-Enache de la Universitatea din București România, dr. hab. Vlad Pâslaru de la Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu” și dr. Elisaveta Iovu de la I. P. Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Strășeni, s-au punctat aspectele forte ale unei învățări transdisciplinare care poate aduce o valoare adăugată semnificativă în procesul de învățare și poate pregăti elevii pentru o lume în continuă schimbare, în care abilitățile de gândire critică, creativitate și colaborare sunt esențiale. Experții au menționat că, pentru a fi eficientă, învățarea transdisciplinară necesită un cadru educațional adecvat și profesori și elevi cu abilități și atitudini potrivite. Participanții au adus argumente de ce învățarea transdisciplinară reprezintă o abordare educațională care este tot mai actuală și inevitabilă, dat fiind faptul că încurajează colaborarea și conexiunile între discipline, pentru a crea o înțelegere mai profundă și mai completă a subiectului studiat.
Această abordare este importantă în școală, deoarece ajută elevii să înțeleagă mai bine complexitatea lumii și să se pregătească pentru cariere care necesită o abordare interdisciplinară, cum ar fi cele din domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM), dar și al artei, comunicării sau cercetării. Elevii trebuie să aibă o atitudine deschisă și curioasă față de diferite subiecte și să fie capabili să își dezvolte abilitățile de comunicare și colaborare, astfel încât să poată lucra în echipă și să înțeleagă conexiunile între diferitele subiecte. Pentru a realiza o învățare transdisciplinară eficientă, activitățile ar trebui să fie planificate și organizate într-un mod care să permită conexiunile între discipline și să încurajeze colaborarea între elevi și profesori. De asemenea, ar trebui să fie create oportunități pentru elevi de a se angaja în proiecte și activități care să implice aplicarea cunoștințelor într-un mod realist.
Prin urmare, profesorul care promovează învățarea transdisciplinară ar trebui să aibă o cunoaștere solidă a mai multor discipline, abilități de comunicare și colaborare, flexibilitate și adaptabilitate, creativitate și inovație; și să aibă încredere și pasiune pentru procesul de învățare. Iar un elev care învață transdisciplinar ar trebui să fie curios și deschis la noi perspective, să aibă gândire critică și analitică, abilități de comunicare și colaborare, capacitatea de a învăța autonom și să fie creativ și inovator. Aceste calități îi vor ajuta să înțeleagă conexiunile transdisciplinare și să se angajeze în procesul de învățare într-un mod eficient și productiv.
Potrivit expertizei paneliștilor și a profesorilor participanți, învățarea transdisciplinară este o metodă educațională care permite elevilor să înțeleagă și să integreze cunoștințe din diverse domenii, pentru a rezolva probleme complexe din lumea reală. Fiind provocați în legătură cu acțiunile ce ar urma să se desfășoare ulterior Forumului, participanții au subliniat necesitatea colaborării între cadrele didactice școlare și universitare care este esențială pentru a înțelege nevoile și provocările cu care se confruntă fiecare nivel de învățământ în ceea ce privește integrarea tehnologiei în procesul de predare și învățare.
Astfel, prin intermediul acestui Forum, s-a discutat despre cele mai bune practici și soluții pentru a crea un ecosistem educațional digital integrat și eficient și despre modalitățile de colaborare între cadrele didactice de la nivelul școlar și universitar.
5. Despre Forumul Educației România – Republica Moldova, la TVR Moldova
România oferă sprijin constant Republicii Moldova în materie de dezvoltare economică, socială, financiară. Un domeniu prioritar este şi educaţia, pornind de la convingerea că toți tinerii trebuie să aibă acces la specializări de înaltă calitate şi să fie conectați la cele mai noi tehnologii. Acestea sunt doar câteva aspecte abordate la Forumul Educației România – Republica Moldova. Colaborarea în domeniul educaţiei, paşii comuni pentru accelerarea procesului de dezvoltare şi digitalizare au fost subiectele emisiunii Obiectiv Comun de la TVR Moldova.
Invitaţii ediţiei au fost: IGOR ŞAROV - rectorul Universității de Stat din Moldova; MARIANA MARIN - doctor în pedagogie; LILIANA ROMANIUC - președinta Asociației Române de Literație, conferențiar universitar, doctor Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași.
Moderator - Andreea Iriciuc, producător - Ana Iacub.
Emisiunea Obiectiv Comun este difuzată de luni până vineri, începând cu ora 17.00, şi poate fi urmărită pe TVR MOLDOVA, dar şi online pe pagina de Facebook:
https://www.facebook.com/TVRMoldova/videos/213453344732559
6. Claudia Nedelcu Duca în dialog cu Radu Jude, pe LiterNet
Radu Jude pe platourile filmului Aferim! (foto: Silviu Gheție)
Claudia Nedelcu Duca l-a intervievat pe Radu Jude, pe LiterNet. Iată un fragment din dialog:
C.N.D.: Vrei să ne povestești puțin despre filmul la care lucrezi acum?
R.J.: Filmul pe care îl pregătesc se chema inițial „Un caz din practică”, un titlu împrumutat de la Cehov, dar care nu are legătură cu subiectul lui. Tema principală ar fi raportul dintre corporații, muncă, exploatare și construcția de imagini. Filmul are o structură ușor atipică, pe de o parte ludică, pe de o parte serioasă. Asta e, dacă vrei, marea lecție, pentru mine cel puțin, a avangardei, a cuiva ca Luis Buñuel, care putea face un film ca „L' Age d'Or” care să fie în egală măsură o glumă, o farsă și un film serios. Ceea ce îmi doresc foarte tare este să fie un film care să nu pară bine făcut, să fie o încercare de a regăsi ceva din energia unui film de amatori în felul în care lucrez. Încerc să fie, nu atât improvizat, cât îmi doresc ca materia cinematografică să fie infuzată de realitatea înconjurătoare într-un mod unde să controlez cât mai puțin lucrurile, să las inteligența camerei de care vorbea Jean Epstein să se manifeste mai mult decât inteligența mea, care este foarte limitată. Și mai am un alt proiect pe care îl fac acum, un film de montaj realizat cu Christian Ferencz-Flatz, care e o încercare de a vorbi despre anii '90 și istoria României de după Revoluție folosind imagini publicitare. Într-un anumit sens, cum spuneam, deși ele sunt imagini ficționale, cele mai ficționale, dacă pot să zic așa, noi încercăm să le folosim ca și cum ar fi documente. La aceste două filme lucrez acum. Primului i-am schimbat titlul, am ales un aforism de Stanislaw Jerzy Lec - „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”. Cel de-al doilea se cheamă „Opt ilustrate din lumea ideală”. În primul vreau să fac și un fel de dialog cu un film din anii '80, care o să intre parțial în filmul meu. Montajul e important și mi se pare un pic neglijat în sensul că, de obicei, montajul înseamnă să pui o imagine lângă alta ca să creezi o poveste. Ce vreau să încerc să fac, împreună cu Christian, e să folosim montajul pentru a crea idei, pentru a găsi niște idei, pentru a le exprima cu această formă de expresie care este pur cinematografică.
Întregul dialog poate fi citit pe LiterNet, aici: pe.liternet.ro/3ZiicY0
7. Carmen Firan — invitata lunii mai pe LiterNet
La rubrica Bibliopolis, pe LiterNet, port dialoguri ample cu unii dintre cei mai importanți scriitori și critici literari români. Invitata din luna mai pe LiterNet este Carmen Firan, iar „rundele” dialogului nostru sunt săptămânale. Iată un fragment din a doua „rundă”:
Stânga a fost legată de doctrina marxistă, reprobabilă în Estul Europei care după Război a trăit infernul Cortinei de Fier, dar seducătoare în Vestul care n-a cunoscut comunismul. Universitățile britanice au creat intelectuali de stânga, extinzându-și supremația în lumea academică din Europa de vest și America. Dacă în România marxismul ne dădea fiori iar socialismul științific era o materie care ni se băga pe gât cu forța, lumea vestică studia doctrina marxistă cu plăcerea pe care ți-o dă despicarea unui fruct exotic care nu crește în grădina ta, care produce alergii doar altora, pe care nu ești obligat să-l mănânci, îi analizezi doar otrava pretinzând că ar fi afrodiziac. Utopiile pot produce victime. Comunismul a fost o plagă care a decimat în mod concret milioane, a distorsionat suflete și a îndoctrinat generații. Nu avem spațiu și timp să dezvoltăm subiectul - extrem de interesant, subiect fierbinte care îi arde încă pe mulți - și orice analiză lapidară ar deveni atacabilă din lipsa unei expuneri complexe. Intelectualii, în marea majoritate, sunt de stânga. Nu mă refer neapărat la elita franceză (Sartre, Malraux, Simone de Beauvoir...) care perora în saloane literare idei socialiste, ci la intelectuali de oriunde. Dacă fascismul a împins intelectualitatea la stânga, stalinismul i-a vindecat pe mulți de iluzii, reușind o despărțire a stângii de marxism.
Întreaga „rundă” poate fi citită pe LiterNet, aici: https://cutt.ly/h6abtNy
Imagine: În New York, cu Adrian Sângeorzan și Andrei Codrescu care împlinea 70 de ani (foto din arhiva personală)
8. Tot pe LiterNet, o cronică a concertului Roger Waters de la Budapesta
La Agenda LiterNet, Lucian Maier scrie despre concertul Roger Waters de la Budapesta. Pe 25 mai concertul va fi transmis live în cinematografe din toată lumea, ca eveniment unic. În România va putea fi urmărit în București, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca și Timișoara (Cinema One, Cinema City).
Iată un fragment din cronica lui Lucian Maier:
…face cinste Pink Floyd prin acuratețea expresiei umane căreia îi dă viață Waters și prin care, sigur, se cinstește și el pe el însuși (în același timp în care forța sa creativă este limpede pe toată durata proiectului / proiecției / concertului). L-am văzut pe Gilmour live de două ori, fantastică reprezentare estetică a muzicii Pink Floyd. Cu Waters, însă, muzica nu e doar o estetică a muzicii (cu emoția frumosului atinsă de Gilmour în cel mai înalt grad rock), este viață, goală, dură, adevărată, amară. Într-o reprezentare artistică, politică în același timp. Fiindcă, azi, orice gest semnificativ estetic este și un gest politic.
Întreaga cronică poate fi citită pe LiterNet, aici: pe.liternet.ro/3AsPM2L
9. Pe 25 martie am început noul meu curs online, „Istoria poeziei românești în 15 lecții. De la Eminescu la Dan Sociu”
Vom înțelege mai bine poezia românească dacă îi cunoaștem istoria; și vom înțelege, totodată, că „replica” „asta nu e poezie” este ea însăși parte a istoriei poeziei, fiind rostită aproape de fiecare dată când a apărut un artist original.
La finalul cursului, nu ne va mai „speria” niciun text poetic, fiindcă vom deține instrumentele și „senzorii” necesari pentru a analiza poemele, a le interpreta, a le înțelege și a le gusta.
De pe 25 martie, în fiecare sâmbătă — cursul meu nou „Istoria poeziei românești în 15 lecții. De la Eminescu la Dan Sociu”. Cine nu poate audia cursurile live sâmbăta de la ora 11 le poate asculta oricând pe platforma Patreon (pe măsură ce le țin), aici: https://www.patreon.com/danielcristeaenache
10. Rubrica Întâmplări emoționante de Diana Serena Bunea
O traducere nouă din Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry
Foto: Literary Hub
XXIV
— Ceea ce înfrumusețează deșertul, spuse micul prinț, este că ascunde undeva un izvor.
Am fost surprins să înțeleg dintr-o dată acea misterioasă lumină a deșertului. În vremea copilăriei mele, locuiam într-o casă veche, iar legenda spunea că o comoară era ascunsă acolo. Bineînțeles că nimeni nu a descoperit-o, poate că nici nu a căutat-o nimeni. Dar fermeca toată casa. Casa mea ascundea un secret în inima ei...
— Da, am spus eu micului prinț, fie că este vorba despre casă, despre stele sau despre deșert, ceea ce le înfrumusețează este invizibil!
— Sunt bucuros, a spus el, că ești de acord cu vulpea mea.
Continuarea o puteți citi la rubrica Dianei Serena Bunea, Guest Author pe contul meu de Patreon. Vă puteți abona chiar acum, alegând abonamentul Popular sau orice alt tip de abonament:
Foto: Anastasia Moise
11. Despre poezia lui Grigore Chiper și volumul Scriitori din Basarabia (Editura Știința), la „Revista Culturală Trinitas”
La emisiunea „Revista Culturală Trinitas” realizată de Teodora Stanciu la Radio Trinitas, am vorbit despre poezia lui Grigore Chiper, scriitor din sumarul cărții mele Scriitori din Basarabia, proaspăt apărută la Editura Știința. Emisiunea a fost difuzată duminică, 7 mai 2023; iar rubrica mea o puteți asculta aici:
Foto: Marius Brașoveanu/ Radio Trinitas
Dacă v-a plăcut 🆕 Newsletter Cultural © Daniel Cristea-Enache — 11 mai 2023, îl puteți distribui prin butonul de mai jos. Vă mulțumesc pentru că faceți parte din Comunitatea celor peste 12.000 de cititoare și cititori ai mei! 📖