Stimate cititoare, stimați cititori,
Despărțirea de Mihai Șora
O veste foarte tristă: pe 25 februarie, a murit filozoful Mihai Șora. Dumnezeu să-l odihnească…
Foto: Dan Vatamaniuc
La emisiunea „Revista Culturală Trinitas” realizată de Teodora Stanciu la Radio Trinitas, am vorbit despre Mihai Șora. Emisiunea a fost difuzată în direct duminică, 26 februarie 2023; iar rubrica mea o puteți asculta aici:
Pe 22 februarie a fost ziua unui mare Editor
Unul dintre cei mai mari Editori din România a împlinit 70 de ani. Mi-a editat mai multe cărți, a editat cărți ale lui Valeriu Cristea, fapt pentru care îi mulțumesc încă o dată. La mulți și buni ani! pentru Silviu Lupescu și Polirom
Foto: Forbes
Vești frumoase din Republica Moldova de la Asociaţia Generală a Învăţătorilor AGIRoMd
„LITERAȚIA VIZUALĂ” — SUBIECT AL CLUBULUI DE JOI AL PROFESORULUI: LABORATORUL DE IDEI CREATIVE
În mod tradițional, într-una din zilele de joi, AGIRoMd și Liceul Teoretic „Hyperion”, or Durlești organizează pentru profesorii filologi — Clubul de joi al profesorului: Laboratorul de Idei Creative. Natalia Moglan, managerul proiectului național, a selectat un subiect pe cât de important, pe atât de puțin abordat din punct de vedere didactic. La eveniment au fost prezenți 114 profesori din Republica Moldova.
Câteva secvențe din cadrul Clubului din 23 februarie 2023… Natalia Moglan a evidențiat că „lectura” judicioasă a imaginii provoacă documentare, comprehensiune, analiză estetică, interpretare, studiu comparativ, ceea ce permite proiectarea unui univers literar și cultural în consens cu principiul disciplinei limba și literatura română: „formarea unui cititor și vorbitor cult”. Totodată, au fost propuse câteva situații didactice de interpretare a imaginii prin utilizarea diverselor strategii interactive, aplicabile și la studierea textului literar: interogarea multiprocesuală, diagrama Venn, textul lacunar, puzzle, analiza-paralelă ș.a.
În calitate de Campion al Limbii Române, a fost invitat prof. Vlad Pâslaru, dr. hab., cercetător științific principal la Academia de Științe a RM, care a reiterat ideea că Frumosul nu e o calitate, ci o dimensiune existențială. Profesorul Vlad Pâslaru s-a referit și la rolul profesorului de a forma la elevi percepția estetică și capacitatea de a crea și recepta frumosul artistic. Totodată, pentru a forma un cititor elevat, motivat să citească, e necesar să-l facem să parcurgă cele trei cercuri ale lecturii: lectura obligatorie, lectura suplimentară și cea particulară, echivalentă cu plăcerea de a citi din propria dorință.
Olga Boz, doctor în filologie, conferențiar universitar la UPS „I. Creangă” din Chișinău, invitată la eveniment, a remarcat necesitatea unei astfel de tradiții în care profesorii să realizeze un schimb de experiență și să participe la prelegeri importante pentru domeniul limbii și literaturii române.
Asociația Generală a Învățătorilor din Republica Moldova — AGIRoMd și Liceul de Limbi Moderne și Tehnologii Informaționale „Socrate” vă invită să participați la Școala Internațională de Primăvară a Cadrelor Didactice „Activitățile STREAM — INOVAȚIA SISTEMULUI EDUCAȚIONAL”
Deschiderea evenimentului va avea loc cu prezență fizică pe data de 4 martie, la ora 10.00, la TORO CENTER, Strada Pantelimon Halippa 6, Chișinău
Număr de participanți la deschidere — 130
Școala de primăvară va avea loc în perioada 4-10 martie 2023. Ediția va fi organizată în mod hibrid: cu prezență fizică și online.
Programul de activități se află aici: https://cutt.ly/O8nqWhd
De azi, puteți citi pe LiterNet dialoguri cu unii dintre cei mai importanți scriitori și critici literari români
Invitatul din luna martie este Al. Cistelecan, aceasta fiind prima „rundă” („rundele” sunt săptămânale). Iată un fragment:
„Cînd însă l-am citit pe Mircea Ivănescu, mi-am dat subit seama că aia era poezia pe care visam s-o scriu, una fără ifose expresive, una care părea să nu fie ceva «deosebit» de palavrele cotidiene, dar care era, de fapt, o muzică subtilă, persuasivă. Dar cum nu puteam scrie ca Mircea Ivănescu, l-am lăsat pe el să scrie și pentru mine. Așa s-a încheiat cariera mea de poet, printr-o revelație care mi-a arătat cum ar fi trebuit să scriu și nu puteam.”
Întreaga „rundă”, conținînd și un CV memorabil, poate fi citită pe LiterNet, aici:
Foto: Al. Th. Ionescu
Cursul academic online „Cinci scriitori români în 15 lecții” [Tudor Arghezi, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Marin Preda, Nichita Stănescu]
Pre-condiție pentru audierea cursului: cursanții trebuie să fie abonați la contul meu de Patreon, la orice tip de abonament.
Aici vă puteți abona: https://www.patreon.com/danielcristeaenache
La final, vor fi eliberate — la cerere — Certificate de audiere a cursului
Înscrieri: danielcristeaenache@gmail.com
Cursul 13: sâmbătă, 4 martie, orele 11-13 (Despre Nichita Stănescu, cursul 1). Cursul este ținut live pe Google Meet cu toți cursanții, iar apoi înregistrarea cursului este încărcată pe contul meu de pe platforma Patreon.
Rubrica Întâmplări emoționante de Diana Serena Bunea
O traducere nouă din Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry:
„Și apoi a revenit la vulpe:
— Adio, a spus micul prinț.
— Adio, a răspuns vulpea. Iată secretul meu. Este foarte simplu: nu vedem clar decât cu inima. Ceea ce este esențial e invizibil pentru ochi.
— Ceea ce este esențial e invizibil pentru ochi, repetă micul prinț, pentru ca să nu uite.
— Timpul pe care l-ai pierdut pentru trandafirul tău îl face pe acesta atât de important.
— Timpul pe care l-am pierdut pentru trandafirul meu..., spuse micul prinț, pentru a-și aminti.
— Oamenii au uitat acest adevăr, spuse vulpea. Dar tu nu trebuie să îl uiți. Tu devii responsabil pentru totdeauna pentru ceea ce ai îmblânzit.Tu ești responsabil de trandafirul tău...
— Sunt responsabil de trandafirul meu... repeta micul prinț, pentru a-și aminti.
Continuarea o puteți citi la rubrica Dianei Serena Bunea, Guest Author pe contul meu de Patreon. Vă puteți abona chiar acum, alegând abonamentul Popular sau orice alt tip de abonament:
Foto: Anastasia Moise
Dacă v-a plăcut acest Newsletter Cultural, îl puteți distribui prin butonul de mai jos. Vă mulțumesc pentru că faceți parte din comunitatea celor peste 12.000 de cititoare și cititori ai mei! 📖
Failed to render LaTeX expression — no expression found