Stimate cititoare, stimați cititori,
Ieri a fost Ziua Internațională a Cititului Împreună.
Mă gândesc cu emoție și gratitudine la Educatoarea noastră extraordinară, dna Mustață, care la Grădinița din cartierul Militari ne-a învățat pe toți să citim — împreună.
Cu soția mea, Alina Cristea-Enache, născută Frate, am fost coleg de grădiniță. În imagine, Alina e a patra din stânga, pe rândul din mijloc, iar eu sunt primul din dreapta, jos.
Fotografia (din arhiva personală) este din 1978:
Tot ieri, pe 1 februarie, a fost ziua unui mare romancier. La mulți și buni ani! pentru Nicolae Breban
A apărut numărul pe ianuarie al revistei „Realitatea Evreiască”, publicație a Federației Comunităților Evreiești din România. La rubrica mea „Profil de scriitor”, am scris Cum am cunoscut-o pe Nina Cassian
Întregul număr al revistei „Realitatea Evreiască” poate fi citit aici: https://cutt.ly/L9IXLhM
În revista online „Literatura de azi”, revistă sub egida Uniunii Scriitorilor din România, indexată EBSCO, Odilia Roșianu a scris tot despre Ziua Internațională a Cititului Împreună
Foto: Dinu Lazăr
Iată un fragment din articolul semnat de Odilia Roșianu, redactorul-șef al revistei:
„Oamenii culți sunt greu de manipulat, oferă argumente viabile, trăiesc și gândesc mai puțin egoist și își folosesc toate abilitățile cu care au fost dăruiți în scopuri luminoase. Așadar, pe 1 februarie, când se sărbătorește anul acesta Ziua Internațională a Cititului Împreună, faceți «un pas mic pentru om, dar un pas mare pentru omenire» și citiți împreună cu cineva. Cu un copil, preferabil. Viața tuturor va avea un (nou) scop.”
Articolul poate fi citit integral aici: https://www.literaturadeazi.ro/panoramic/cititi-le-copiilor-3
Alte vești frumoase din Republica Moldova…
Universitatea de Stat din Moldova va găzdui cea de-a doua ediție a Forumului Educației România – Republica Moldova
„Universitatea de Stat din Moldova continuă să susțină dezvoltarea profesională a cadrelor didactice din țară. În acest sens, USM va găzdui organizarea celei de-a doua ediție a Forumului Educației România – Republica Moldova. Despre aceasta a discutat rectorul USM Igor Șarov cu organizatorii Forumului: prof. Liliana Romaniuc, PhD – președinte Asociația Română de Literație; dr. Mariana Marin – președinte AGIRO-MD; prof. Pavel Cerbușcă – director Liceul Republican Aristotel.
Foto: Universitatea de Stat din Moldova
Cea de-a doua ediție a Forumului Educației România – Republica Moldova va avea loc în luna mai, la Chișinău, la care vor fi abordate teme precum: Leadershipul învățării, Predarea și învățarea pentru formarea și dezvoltarea competențelor, Inovarea și cercetarea în educație, toate sub genericul Ecosistemul educațional în lumea digitalizată. Activitățile Forumului – sesiunile plenare și panelurile tematice se vor desfășura în spațiile Universității de Stat din Moldova.
Organizatorii Forumului și-au exprimat încrederea că împreună mediul academic și cel educațional din școli, din România și din Republica Moldova, vor arăta, din nou, că educația ne apropie, ne unește și ne crește.
Prima ediție a Forumului a avut loc în luna octombrie 2022, la Iași, organizată de șase instituții din România și Republica Moldova: Asociația Română de Literație, Compania Quartz Matrix și Colegiul Richard Wurmbrand împreună cu Universitatea de Stat din Moldova, AGIRO-MD și Liceul Teoretic Republican Aristotel. Aproape 300 de profesori, directori de școli, cercetători, persoane din mediul de afaceri și din societatea civilă, reprezentanți ai autorităților centrale și locale au discutat despre provocările sistemelor de educație din cele două țări, în domenii precum: digitalizarea și formarea profesorilor, managementul școlilor, cercetarea și inovarea educațională în contextul lumii digitalizate.”
Noul curs academic online ținut de conf. univ. dr. Daniel Cristea-Enache de la Facultatea de Litere, Universitatea din București: „Cinci scriitori români în 15 lecții” [Tudor Arghezi, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Marin Preda, Nichita Stănescu]
Pre-condiție pentru audierea cursului: cursanții trebuie să fie abonați la contul meu de Patreon, la orice tip de abonament.
Aici vă puteți abona: https://www.patreon.com/danielcristeaenache
La final, vor fi eliberate — la cerere — Certificate de audiere a cursului
Înscrieri: danielcristeaenache@gmail.com
Cursul 10: sâmbătă, 4 februarie, orele 11-13 (Despre Marin Preda, cursul 1). Cursul este ținut live pe Google Meet cu toți cursanții, iar apoi înregistrarea cursului este încărcată pe contul meu de pe platforma Patreon.
În imagine, Marin Preda și tatăl lui, pe coperta 4 a cărții Convorbiri cu Marin Preda de Florin Mugur
Rubrica Întâmplări emoționante de Diana Serena Bunea
O traducere nouă din Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry:
„— Atunci nu câștigi nimic!
— Câștig, replică vulpea, datorită culorii grâului.
Apoi adăugă :
— Du-te să revezi trandafirii. Vei înțelege că trandafirul tău este unic în lume. Vei reveni să-ți iei rămas bun iar eu îți voi oferi cadou un secret.
Micul prinț plecă să revadă trandafirii.
— Nu semănați deloc cu trandafirul meu, nu semnificați încă nimic, le-a spus. Nimeni nu v-a îmblânzit și nu ați îmblânzit pe nimeni. Sunteți așa cum era vulpea mea. Nu era decât o vulpe asemănătoare cu alte o sută de mii. Dar am făcut-o prietena mea și acum a devenit unică în lume.”
Continuarea o puteți citi la rubrica Dianei Serena Bunea, Guest Author pe contul meu de Patreon. Vă puteți abona chiar acum, alegând abonamentul Popular sau orice alt tip de abonament:
Foto: Anastasia Moise
La emisiunea „Revista Culturală Trinitas” realizată de Teodora Stanciu la Radio Trinitas, am vorbit despre volumul de poezie Capcanele al lui Vasile Igna (Editura Limes). Emisiunea a fost difuzată în direct duminică, 29 ianuarie 2023; iar rubrica mea o puteți asculta aici:
Imagine: România literară
Foto: Marius Brașoveanu
Tot în revista online „Literatura de azi”, o Corespondență din Montréal realizată de Diana Serena Bunea, despre Eminescu și Ziua Culturii Naționale la Montréal. Un fragment:
„Ca și la Paris, există un loc deosebit în Montréal de câțiva ani în zona platoului Mont-Royal. În septembrie 2004 a fost inaugurată statuia în bronz a poetului Mihai Eminescu, operă realizată de sculptorul Vasile Gorduz.”
Foto: Miki Farcas
Dacă v-a plăcut Newsletter Cultural © Daniel Cristea-Enache, îl puteți distribui prin butonul de mai jos. Vă mulțumesc pentru că faceți parte din comunitatea celor 13.000 de cititoare și cititori ai mei!