Stimate cititoare, stimați cititori,
Doliu în cultura română, cu trei dispariții care ne-au îndurerat pe toți: poetul și traducătorul Adam Puslojić, prozatorul și dramaturgul Dumitru Radu Popescu, actorul Mitică Popescu.
Dumnezeu să-i odihnească!
Foto: MNLR
Foto: Ziarul Financiar
Foto: Dinu Lazăr
Pe 4 ianuarie a fost ziua unei poete contemporane de prim rang. La mulți și buni ani! pentru Nora Iuga
Foto: DocuArt
La emisiunea „Revista Culturală Trinitas” realizată de Teodora Stanciu la Radio Trinitas, am vorbit despre Concursul de creaţie literară „Carmen Sylva” — ediţia 2022. Emisiunea a fost difuzată duminică, 25 decembrie 2022, la Radio Trinitas; iar rubrica mea o puteți asculta aici: https://www.patreon.com/posts/despre-concursul-76673385
Foto: Asociația Nevăzătorilor Botoșani
În imagine, alături de doi dintre laureații Concursului de creație literară „Carmen Sylva” (ediția 2022), Estera Bălan și Valentin Bălan; și de Președintele Asociației Nevăzătorilor din România, Tudorel Tupiluși
Juriul pentru Concursul literar „Carmen Sylva” organizat de Asociația Nevăzătorilor din România, cu tradiție de peste jumătate de secol și desfășurat sub auspiciile Casei Regale a României: Odilia Roșianu, redactor-șef al revistei „Literatura de azi”, Gabriela Feceoru, scriitoare; și subsemnatul.
Asociația Nevăzătorilor din România apără și promovează, de peste șase decenii, interesele celor peste 80.000 de persoane cu deficiențe de vedere din România.
Tot la emisiunea „Revista Culturală Trinitas” realizată de Teodora Stanciu la Radio Trinitas, am purtat un dialog despre ce a însemnat anul 2022 pentru mine — un bilanț personal. Emisiunea a fost difuzată duminică, 1 ianuarie 2023, la Radio Trinitas; iar rubrica mea o puteți asculta aici:
Iată fragmentul din „Jurnalul fericirii” de N. Steinhardt citit în emisiune:
„Aveam să fiu într-adevăr liberat în chiar ultima zi: numele meu începe cu litera S, n-aveam pile de nici un fel, nu eram bolnav incurabil, fusesem «nesincer cu ancheta», nu figuram pe listele de turnători («au colaborat cu organele de administraţie») şi nu mă număram printre reeducaţi. Dar evenimentul liberării se apropie şi poate avea loc din clipă-n clipă. În mica celulă de la Zarcă, singur îngenunchez şi fac un bilanţ. Am intrat în închisoare orb (cu vagi străfulgerări de lumină, dar nu asupra realităţii, ci interioare, străfulgerări autogene ale beznei, care despică întunericul fără a-l risipi) şi ies cu ochii deschişi; am intrat răsfăţat, răzgâiat, ies vindecat de fasoane, nazuri, ifose; am intrat nemulţumit, ies cunoscând fericirea; am intrat nervos, supărăcios, sensibil la fleacuri, ies nepăsător; soarele şi viaţa îmi spuneau puţin, acum ştiu să gust felioara de pâine cât de mică; ies admirând mai presus de orice curajul, demnitatea, onoarea, eroismul; ies împăcat: cu cei cărora le-am greşit, cu prietenii şi duşmanii mei, ba şi cu mine însumi.”
Foto: Marius Brașoveanu
În Republica Moldova, între 14 și 24 decembrie 2022, Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România, filiala din Republica Moldova, Instituția Publică Gimnaziul-Grădiniță Merenii Noi, Anenii Noi și Direcția Generală Educație, Cultură și Turism Anenii Noi au organizat PROIECTUL EDUCAȚIONAL INTERNAȚIONAL CONCURS „SURPRIZE DE CRĂCIUN, 2022”.
Coordonatori naționali ai proiectului sunt Consiliul Director al AGIRoMd, reprezentat de președinta Mariana Marin, dr. ped., conf. univ și IP Gimnaziul-Grădiniță Merenii Noi, Anenii Noi, reprezentat de Suhin Angela, directoare-adjunctă pentru educație. Proiectul, care se află la ediția a III-a, a avut obiectivul de educare a relaţiilor umane în cadrul comunităţii, precum și sensibilizarea prin acțiuni de recunoștință și caritate în contextul sărbătorilor de iarnă. Totodată, proiectul valorifică şi potenţialul de creativitate al copiilor şi al cadrelor didactice, care doresc să transmită copiilor valorile prieteniei, ale omeniei, generozității şi să le dezvolte capacităţile de comunicare cu cei din jurul lor. La Concursul Internațional au participat elevi și cadre didactice din peste 500 de instituții de învățământ din Republica Moldova, România, Serbia, Ucraina și Ungaria. La etapa internațională, au fost evaluate 2623 de lucrări la cele 5 probe.
Mariana Marin, conferențiar universitar și președinta Asociației Generale a Învățătorilor din România, filiala din Republica Moldova:
Foto: Lina Burbulea
Mai multe detalii, pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/agiromd:
Noul curs academic online ținut de conf. univ. dr. Daniel Cristea-Enache de la Facultatea de Litere, Universitatea din București: „Cinci scriitori români în 15 lecții” [Tudor Arghezi, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Marin Preda, Nichita Stănescu]
Pre-condiție pentru audierea cursului: cursanții trebuie să fie abonați la contul meu de Patreon, la orice tip de abonament.
Aici vă puteți abona: https://www.patreon.com/danielcristeaenache
La final, vor fi eliberate — la cerere — Certificate de audiere a cursului
Înscrieri: danielcristeaenache@gmail.com
Al șaselea curs: sâmbătă, 7 ianuarie, orele 11-13 (Despre Liviu Rebreanu, cursul 3). Cursul este ținut live pe Google Meet cu toți cursanții, iar apoi înregistrarea cursului este încărcată pe contul meu de pe platforma Patreon.
Foto: MNLR
În revista online „Literatura de azi”, revistă sub egida Uniunii Scriitorilor din România, indexată EBSCO, un poem de Liviu Ioan Stoiciu, În vis:
Am ținut post săptămâna asta și am tot
plimbat, de nebun, un bou gras ale cărui coarne fuseseră
date cu vopsea, prin stratul de flori din
fața bisericii catolice, de Paști – ascultând înjurăturile
celor adunați gurăcască, mă credeau în greva foamei? Ce ciudați: își
schimbau unii altora jachete, jobene,
gulere și manșete, plictisiți. „Pe când tu nu erai decât în
vis”. Eram acoperit de un văl mucilaginos
și îmi târam un picior: eraclar, nu eram eu acela, nici vorbă, era altcineva care
îmi semăna la chip, un uzurpator,
dar de unde să știe cei adunați gură cască? Taman
acum, când sulful negru și corupt
al sufletului îmi intrase în contact, în trup, cu mercurul
și producea plumb.Cântam cu toții Hristos a înviat din morți…
Foto: Timpul
Rubrica Întâmplări emoționante de Diana Serena Bunea
O traducere nouă din Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry:
„În acel moment apăru vulpea.
— Bună ziua, spuse vulpea.
— Bună ziua, răspunse politicos micul prinț, care s-a întors dar nu văzu nimic.
— Sunt aici, răspunse vocea, sub un măr.
— Cine ești tu? întrebă micul prinț. Ești foarte drăguț...
— Sunt o vulpe, răspunse vulpea.
— Vino să te joci cu mine, îi propuse micul prinț, sunt atât de trist...
— Nu pot să mă joc cu tine, nu sunt îmblânzită.”
Continuarea o puteți citi la rubrica Dianei Serena Bunea, Guest Author pe contul meu de Patreon. Vă puteți abona chiar acum, alegând abonamentul Popular sau orice alt tip de abonament:
Foto: Anastasia Moise
Stimate cititoare, stimați cititori, o săptămână cu lecturi frumoase! 📖
Chapeau, Daniel!
Un adevărat regal cultural, variat, consistent și valoros!
Mulțumim frumos!
La mulți ani 2023!